Ελλάδα : Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση – Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία

Ημερομηνία:

Στην απόσυρση της διάταξης για την βλασφημία που είχε ενταχθεί στο νέο Ποινικό Κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις προχωρά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις.

Γιατί θα αποσυρθεί η διάταξη

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Χθες, ο κ. Τσιάρας μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είχε κάνει λόγο αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών και επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων.

Εκτός από τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία τελικά αποσύρθηκε έρχονται οι εξής αλλαγές:

Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Αντιδράσεις
Χθες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπής Σπύρος Λάππας, είχε χαρακτηρίσει την επαναφορά του αδικήματος «κατάπτυστη διάταξη» και δήλωσε σχετικά «ο Θεός έχει ανάγκη εισαγγελικής προστασίας; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας;»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μπλόκα: Τρίτη και 13 δίνει νέο ραντεβού...

Σε συνέντευξή του, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο...

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη που...

Η Αστυνομία διαβίβασε στον εισαγγελέα το σχετικό βίντεο προκειμένου...

Μπλόκα: Τρίτη και 13 δίνει νέο ραντεβού...

Σε συνέντευξή του, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο...

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη που...

Η Αστυνομία διαβίβασε στον εισαγγελέα το σχετικό βίντεο προκειμένου...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Πάγωμα» στην αγορά ελαιολάδου – Λίγες πράξεις και αναμονή τιμών – Τι ισχύει στην Κρήτη

Περιορισμένες είναι αυτή την περίοδο οι εμπορικές συμφωνίες για...

Μπλόκα: Τρίτη και 13 δίνει νέο ραντεβού στους αγρότες ο πρωθυπουργός

Σε συνέντευξή του, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο...

Νέος Πρεσβύτερος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

7 Ιανουαρίου 2026 Το πρωί της Τετάρτης, 7ης Ιανουαρίου 2025,...

Αγρότες: Aποδέχονται την πρόσκληση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη

Ανοίγουν από αύριο οι δρόμοι – Παραμένουν στα μπλόκα...