Ελλάδα: Συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ημερομηνία:

Δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η μνήμη του δεκαπεντάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, παραμένει ζωντανή.

Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι τίμησαν την μνήμη του.

«Σήμερα εκφράζεται από τη νεολαία η οργή που εκφράστηκε και τότε. Οι συνθήκες δε διαφέρουν πολύ. 13 χρόνια μετά βλέπουμε και σήμερα την αστυνομία να αυθαιρετεί», είπαν οι διαδηλωτές.

Η πορεία το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μια διμοιρία στην πλατεία Συντάγματος περικύκλωσε ακόμη και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Νωρίς το πρωί, μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν στην Πέτρου Ράλλη, όταν περίπου 90 άτομα που βγήκαν από το 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω και έκλεισαν το οδόστρωμα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους έβαλαν φωτιά.

Στην περιοχή του Κουκακίου, τρεις 17χρονοι συνελήφθησαν για κατοχή μολότοφ ενώ πραγματοποιήθηκαν και 10 προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Πορεία πραγματοποίησαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πορείες είχαμε το απόγευμα της Δευτέρας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σύσσωμη συμμετοχή πολιτών και ιδιαίτερα ισχυρή την αστυνομική παρουσία.

Οι «μέρες του Αλέξη»

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα.

Για περίπου έναν μήνα, η Αθήνα φλεγόταν από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών αλλά και αντιεξουσιαστών.

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώντας Κορκονέας, σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια που «έσπασαν» στο Εφετείο όπου του καταλογίστηκε ποινή 13 ετών. Από τις 30 Ιουλίου του 2019 είναι ελεύθερος.

«Όσο επικρατεί διακριτική μεταχείριση αστυνομικών που βιαιοπραγούν και σκοτώνουν πολίτες, όσο εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που, αντί να τιμωρούν, ανέχονται, καλλωπίζουν και ενθαρρύνουν εγκλήματα που διαπράττονται από αστυνομικούς, επινοώντας λόγους ατιμωρησίας, τόσο η κοινωνία παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτη από εκείνους που έχουν καθήκον τους την προστασία της», σημειώνουν με δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Ο συνεργάτης του Κορκονέα, Βασίλης Σαραλιώτης, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια για συμμετοχή στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα συζητηθεί η αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Εφετείου για τον Επαμεινώντα Κορκονέα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Market Pass: Στα σκαριά νέος κύκλος από...

Ο σχεδιασμός προβλέπει μηνιαία στήριξη από περίπου 40 ευρώ...

Μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει – Η Covid ενεργοποιεί...

Ιοί που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση βρέθηκαν να ενεργοποιούνται...

Market Pass: Στα σκαριά νέος κύκλος από...

Ο σχεδιασμός προβλέπει μηνιαία στήριξη από περίπου 40 ευρώ...

Μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει – Η Covid ενεργοποιεί...

Ιοί που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση βρέθηκαν να ενεργοποιούνται...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δυσπρόσιτα τα σχολεία σε Καμάρες, Βορίζια και Ζαρό – Ίδρυση ΚΕΔΑΣΥ στον Δήμο Φαιστού

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τη...

Δήμος Ηρακλείου:Στα έργα ασφαλτόστρωσης στην Λ. Ικάρου ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Ολοκληρώθηκε και η ασφαλτόστρωση της οδού Νάθενα Στα έργα ασφαλτόστρωσης...

REGGAEVIBES MUSIC FESTIVAL 2026 LIVE EDITION στην παραλία Αλμυρού στον Αγίου Νικολάου

Το Reggae Vibes Festival 2026 Live Edition θα πραγματοποιηθεί...

Λασίθι:Σύλληψη δύο γυναικών για παραβάσεις νομοθεσίας περί μέτρων προστασίας ανηλίκων και σωματική βλάβη

Συνελήφθησαν δυο ημεδαπές κατηγορούμενοι για παραβάσεις νομοθεσίας περί...