Ελλάδα: Συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ημερομηνία:

Δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η μνήμη του δεκαπεντάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, παραμένει ζωντανή.

Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι τίμησαν την μνήμη του.

«Σήμερα εκφράζεται από τη νεολαία η οργή που εκφράστηκε και τότε. Οι συνθήκες δε διαφέρουν πολύ. 13 χρόνια μετά βλέπουμε και σήμερα την αστυνομία να αυθαιρετεί», είπαν οι διαδηλωτές.

Η πορεία το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μια διμοιρία στην πλατεία Συντάγματος περικύκλωσε ακόμη και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Νωρίς το πρωί, μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν στην Πέτρου Ράλλη, όταν περίπου 90 άτομα που βγήκαν από το 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω και έκλεισαν το οδόστρωμα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους έβαλαν φωτιά.

Στην περιοχή του Κουκακίου, τρεις 17χρονοι συνελήφθησαν για κατοχή μολότοφ ενώ πραγματοποιήθηκαν και 10 προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Πορεία πραγματοποίησαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πορείες είχαμε το απόγευμα της Δευτέρας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σύσσωμη συμμετοχή πολιτών και ιδιαίτερα ισχυρή την αστυνομική παρουσία.

Οι «μέρες του Αλέξη»

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα.

Για περίπου έναν μήνα, η Αθήνα φλεγόταν από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών αλλά και αντιεξουσιαστών.

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώντας Κορκονέας, σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια που «έσπασαν» στο Εφετείο όπου του καταλογίστηκε ποινή 13 ετών. Από τις 30 Ιουλίου του 2019 είναι ελεύθερος.

«Όσο επικρατεί διακριτική μεταχείριση αστυνομικών που βιαιοπραγούν και σκοτώνουν πολίτες, όσο εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που, αντί να τιμωρούν, ανέχονται, καλλωπίζουν και ενθαρρύνουν εγκλήματα που διαπράττονται από αστυνομικούς, επινοώντας λόγους ατιμωρησίας, τόσο η κοινωνία παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτη από εκείνους που έχουν καθήκον τους την προστασία της», σημειώνουν με δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Ο συνεργάτης του Κορκονέα, Βασίλης Σαραλιώτης, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια για συμμετοχή στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα συζητηθεί η αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Εφετείου για τον Επαμεινώντα Κορκονέα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Με τις Βίκυ Χατζηβασιλείου και Μαρία Εκμεκτσίογλου...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση μερικών από τους...

Δυο νεκροί από την κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής...

Δύο νεκροί, πλημμυρισμένοι δρόμοι, οχήματα θαμμένα στη λάσπη και...

Με τις Βίκυ Χατζηβασιλείου και Μαρία Εκμεκτσίογλου...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση μερικών από τους...

Δυο νεκροί από την κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής...

Δύο νεκροί, πλημμυρισμένοι δρόμοι, οχήματα θαμμένα στη λάσπη και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Άγριος καβγάς μεταξύ μαθητών σε γυμνάσιο με κεφαλοκλειδώματα και σπασμένα δόντια!

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοσχολικής βίας καταγράφηκε σε σχολική μονάδα...

Ηράκλειο: 39χρονος σε κατάσταση αμόκ καταδίωξε γυναίκα και ανήλικο παιδί με τσεκούρι!

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ηράκλειο, και...

Με τις Βίκυ Χατζηβασιλείου και Μαρία Εκμεκτσίογλου η δράση της WIN «Building Bridges: Connecting Greece to the World»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση μερικών από τους...

Κοπή πίτας των εργαζόμενων στο κεντρικό Δημαρχείο Ρεθύμνου .

Με τη λήξη του εργασιακού ωραρίου, οι εργαζόμενοι...