Ελλάδα : Το πιο θερμό καλοκαίρι από το 1880 βίωσε φέτος το βόρειο ημισφαίριο

Ημερομηνία:

Το βόρειο ημισφαίριο όπυ ζει περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880, «ισοφαρίζοντας» σε θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2019 (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το δεύτερο πιο ζεστό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων 140 ετών. Τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο έχουν όλα υπάρξει κατά την τελευταία πενταετία, ενώ και οι πέντε πιο ζεστοί Αύγουστοι έχουν συμβεί μετά το 2014, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Η καλυμμένη από πάγους έκταση της Αρκτικής ήταν τον Αύγουστο φέτος 30% κάτω του ιστορικού μέσου όρου και η δεύτερη μικρότερη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική τον Αύγουστο ήσαν οι πέμπτοι μικρότεροι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πήραν την «ανηφόρα», κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρώπη τον Ιούλιο (το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών), παρόλο που -αντίθετα με το επίσης καυτό 2016- δεν υπήρξε κανένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο παραδοσιακά ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω των αυξανομένων επιπέδων των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου», είναι πιο εύκολο πια να σημειωθούν νέα μετεωρολογικά ρεκόρ ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του Ελ Νίνιο.

Χρησιμοποιώντας ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) βρήκε επίσης ότι στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι του 2019 ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, αλλά οριακά πιο ζεστό από εκείνο του 2016.

Σε ετήσια βάση, το 2019 είναι μέχρι στιγμής το τρίτο θερμότερο έτος μετά το 2016 και το 2017 και η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι θα είναι τελικά από δεύτερο έως τέταρτο θερμότερο (σίγουρα στην πρώτη πεντάδα).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών ακινήτων από το...

Ο νόμος 5293/2026 ξεμπλοκάρει τις μεταβιβάσεις και διορθώνει τις...

Μηχανογραφικό 2026: Ξεκίνησε η υποβολή τους, μέχρι...

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,...

Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών ακινήτων από το...

Ο νόμος 5293/2026 ξεμπλοκάρει τις μεταβιβάσεις και διορθώνει τις...

Μηχανογραφικό 2026: Ξεκίνησε η υποβολή τους, μέχρι...

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών ακινήτων από το Δημόσιο – Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Ο νόμος 5293/2026 ξεμπλοκάρει τις μεταβιβάσεις και διορθώνει τις...

Ηράκλειο:Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στις Πατσίδες

Το Σάββατο 25 Ιουλίου με αφορμή την Εορτή της...

Ηράκλειο : 29η Γιορτή Καπρικού στον Γαλατά Πεδιάδας Ένας θεσμός που ενώνει γενιές

30 χρόνια προσφοράς του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά Πεδιάδας Σας καλούμε...

Μηχανογραφικό 2026: Ξεκίνησε η υποβολή τους, μέχρι πότε η προθεσμία

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,...