Ελληνικά τυριά, κρασιά, ελιές και λάδι εξαιρούνται και πάλι από τους αμερικανικούς δασμούς

Ημερομηνία:

Για δεύτερη φορά, με απόφαση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εξαιρείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ. Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ βρέθηκαν εκ νέου εκτός στην αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Μάλιστα, εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για μια δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, που έφεραν το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχαν η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με τη νέα αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται με εντατικές διαβουλεύσεις η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από τη σχετική απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Από πλευράς της Ελλάδας συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών, καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου.

Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα, όσο και την ενημέρωση της αμερικανικής Διοίκησης, που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μισθοί: Αύξηση 12% σε δύο χρόνια «φέρνει»...

Υπογράφεται σήμερα η δεύτερη κλαδική σύμβαση εργασίας - Πόσο...

Φοροελαφρύνσεις: Μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μισός...

Οι νέες ελαφρύνσεις έρχονται σε συνέχεια της μείωσης των...

Μισθοί: Αύξηση 12% σε δύο χρόνια «φέρνει»...

Υπογράφεται σήμερα η δεύτερη κλαδική σύμβαση εργασίας - Πόσο...

Φοροελαφρύνσεις: Μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μισός...

Οι νέες ελαφρύνσεις έρχονται σε συνέχεια της μείωσης των...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Πέμπτη 19 Μαρτίου

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης την Πέμπτη 19 Μαρτίου...

Ηράκλειο: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη για τον θάνατο του 3χρονου Άγγελου

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν το πρωί της...