Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου:Μέτρα στήριξης στον τουρισμό

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΠΟΧΙΑΚΑ

Την ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων, ανεξαιρέτως, των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ανεξαρτήτως ΚΑΔ (κύριου ή δευτερεύοντος), καθώς όλες άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού, όπως, επίσης και την ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται, χωρίς την εξαίρεση κάποιων, λόγω πιστοληπτικής ικανότητας ή οφειλών στο δημόσιο ή τα και ασφαλιστικά ταμεία ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με έγγραφό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γεώργ. Γιακουμάκης, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, με τον τρόπο αυτό, να περιοριστούν, επιπλέον, δυσβάσταχτες, αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά. Αναλυτικά, το έγγραφο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για το κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη ρευστότητα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχει εξαγγελθεί και νομοθετηθεί πληθώρα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά έκλεισαν, των εργαζομένων που απασχολούσαν και των ανέργων.

Δυστυχώς, όμως, στα μέτρα στήριξης δεν εντάσσονται επιχειρήσεις που ενώ τυπικά δεν έχουν κλείσει, στην πραγματικότητα, όμως, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω των ληφθέντων μέτρων πρόληψης της διασποράς της πανδημίας.

Το πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει είναι εντονότερο στις τουριστικές περιοχές, όπως η δική μας, στην οποία ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά της βιομηχανία, αφού τουλάχιστον για φέτος, η φετινή τουριστική περίοδος έχει χαθεί, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απολύτως αναγκαία τα εξής:
1.- Την ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων, ανεξαιρέτως, των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ανεξαρτήτως ΚΑΔ (κύριου ή δευτερεύοντος), καθώς όλες άμεσα ή έμμεσα πλήττονται.

2.- Την ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται, χωρίς την εξαίρεση κάποιων, λόγω πιστοληπτικής ικανότητας ή οφειλών στο δημόσιο ή και ασφαλιστικά ταμεία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.