Ένα μήνα μετά, “βομβαρδισμένο” τοπίο ο Πλατανιάς -Οικογένειες άφησαν τα σπίτια τους

Ένα μήνα μετά, “βομβαρδισμένο” τοπίο ο Πλατανιάς -Οικογένειες άφησαν τα σπίτια τους. Χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα…

Χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα – Σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των σπιτιών που παρουσιάζουν φθορές και ρωγμές –  Συμφωνία για νέα γέφυρα στον Κερίτη – Ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις των έργων

Πάνω από 20 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες και ξενοδοχεία που διατέθηκαν για αυτόν τον σκοπό στο δήμο Πλατανιά, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστεί, για λόγους ασφαλείας να φύγουν από τα σπίτια τους να αυξηθεί, καθώς οι γεωμορφολογικές μεταβολές, συνέπεια της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου, έχουν επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων. Την ίδια ώρα έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις για έλεγχο των σπιτιών που έχουν παρουσιάσει ρωγμές και εκτεταμένες φθορές και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες μόνο στο 1/3 εξ’αυτών.

Ένα μήνα μετά την κακοκαιρία που έπληξε με σφοδρότητα το δήμο Πλατανιά, χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα,  χωρίς καθόλου ή με υποτυπώδη πρόσβαση στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο (Μεσκλά, Σκορδαλού, Παλαιά Ρούματα, Φωτακάδο) και σε κάθε περιπτωση χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλεια των οδηγών. Παράλληλα, εξακολουθούν τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών από τη ΔΕΥΑΒΑ να αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ..

Οι μισές κοινότητες, 23 με 24, του δήμου Πλατανιά, δηλαδη πάνω από 50 χωριά, στην κυριολεξία έχουν “ισοπεδωθεί” και για να συνέλθουν, δεν απαιτούνται απλά έργα αποτατάστασης αλλά επί της ουσίας δημιουργία νέων υποδομών, στη θέση αυτών που εξαφανίστηκαν, ειδικά σε ότι αφορά στην οδοποιϊα.

Αναμένοντας την έγκριση των χρηματοδοτήσεων

Ο δήμος Πλατανιά, με δύο τεχνικά δελτία που απέστειλε, ζητά την έγκριση συνολικά 58 εκ. ευρώ, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως την αποκατάταση οδοποιϊας, (μόνο 33 εκ. δημοτική οδοποιία) ωστόσο και παρά τις “εντυπώσεις” από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διάθεση εκατομμυρίων ευρώ στα Χανιά, δια στόματος του Υπουργού Υποδομών, Χρ.Σπίρτζη, μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχει λάβει ο δήμος ανέρχονται σε μόλις 1 εκ. ευρώ (500.000 ευρώ για την θεομηνία στις 14 Φεβρουαρίου και 500.000 ευρώ για διάνοιξη δρόμων), όταν για την άμεση υλοποίηση έργων απαιτούνται 4 εκ. ευρώ.

Αυτή είναι συνοπτικά η ζοφερή πραγματικότητα που περιέγραψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Πλατανιά Γ.Μαλανδράκης, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου, που έχουν την ευθύνη αποκατάστασης των ζημιών και επαναφοράς των κοινοτήτων αρμοδιότητάς του, σε συνθήκες κανονικότητες.

Κατασκευή νέας γέφυρας στον Αλικιανό, με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας και χρηματοδότη το Υπ.Υποδομών

Το μόνο εξαιρετικά θετικό που ακούστηκε στο γραφείο του δημάρχου και που προέκυψε έπειτα από την πολύωρη σύσκεψη, παρουσία του Χρ.Σπίρτζη, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ήταν η απόφαση για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Αλικιανό και η συμφωνία να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Χανίων – που θα είναι καθ’υλην αρμόδια και του Υπουργείου Υποδομών που θα χρηματοδοτήσει, ύψους 300.000 ευρώ για την προπαρασκευαστική μελέτη και τις συναφείς μελέτες, για το σημείο που θα κατασκευαστεί η νέα γέφυρα.

Επίσης, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχει τοποθετηθεί η προσωρινή γέφυρα “Μπέλεϋ” στον Αλικιανό, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στον Πλατανιά, η οποία θα παραδοθεί βελτιωμένη καθώς προβλέπεται κατασκευή πεζογέφυρας και στο βόρειο τμήμα της. Όσον αφορά τη γέφυρα στο Πατελάρι υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη αποκατάστασή της.

Έγγραφη παρέμβαση στον Πρωθυπουργό – Τι ζητά ο δήμος

Συνεχίζοντας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασυγκρότηση των περιοχών του δήμου Πλατανιά, ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε οτι έχει απευθυνθεί εγγράφως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ζητώντας  τα απαιτητικά έργα και οι εξειδικευμένες μελέτες που θα τα συνοδεύουν, να υλοποιηθούν με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, καθώς το μέγεθος τους ξεπερνά τις υλικοτεχνικές δυνατότητες του δήμου. Ωστόσο το αίτημα αυτό δεν φαίνεται να βρίσκει “ευήκοα ώτα”, όπως προέκυψε κατά την τελευταία επίσκεψη του Χρ.Σπίρτζη στα Χανιά, όπου του υπεβλήθη η σχετική εισήγηση από τον δήμαρχο Πλατανιά και η απάντηση ήταν αρκετά “θολή” και ασαφής.

Στην έγγραφη παρέμβασή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ.Μαλανδράκης, ζητά, εκτός από την “άμεση αλλά και με αρτιότητα”, “θεραπεία” του δήμου από τις καταστροφές, προτείνει, ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των πληγεισών περιοχών που απειλούνται με ερημοποίηση, την υιοθέτηση ενός προγραμματικού πλαισίου, ειδικά για τον Πλατανιά, ώστε τα έργα που θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν να έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και να εντάσσονται στην λογική της ολόπλευρης ανασύστασης των περιοχών.

Την ίδια ώρα, ο δήμος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε μέσο – χρηματοδοτικό, τεχνικό, νομικό – (απαζημιώσεις, αίτημα για απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις κτλ) για την ανακούφιση των κατοίκων που έχασαν μεγάλο κομμάτι από το βιος τους, “ξεσπιτώθηκαν”, έχασαν γη και ζωικό κεφάλαιο. Στο σημείο αυτό βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί οτι οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων από την κακοκαιρία του Οκτωβρίου του 2017, ακόμα δεν έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, σε σχετική ερώτηση του Flashnews.gr, πριν από λίγες ημέρες, τα ποσά διατέθηκαν στο δήμο για την απόδοσή τους στους δικαιούχους. Μάλιστα και τότε ο δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες των χρηματοδοτήσεων.

Τέλος, σημειώνεται οτι μεταξύ, των κατοίκων, υπάρχουν μαθητές που έχουν χάσει δεκάδες ώρες μαθημάτων και που αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια από το δήμο, να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση, με βάση  θεσμικό πλαίσιο που έχει ισχύσει και για άλλες περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές.

πηγή flashnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.