Ένας τρίμετρος κούρος και κυκλαδικά αριστουργήματα περνούν από… Διοικητικό Συμβούλιο

Το σποτ της καμπάνιας "Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία"

Ένας τρίμετρος κούρος και κυκλαδικά αριστουργήματα περνούν από… Διοικητικό Συμβούλιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της – Το σποτ που δημιούργησαν οι Αρχαιολόγοι και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ αξίζει να το δείτε.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών στο πλαίσιο της καμπάνιας #StandWithGreekStateMuseums δημιούργησαν σποτάκι για το ευρύ κοινό, καθώς και έκκληση συλλογής υπογραφών avaaz.

Θυμίζουμε πως αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που επιγράφεται «εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πιο συγκεκριμένα, τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πρόκειται -αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο- να αποκοπούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια.

Η ανακοίνωση που συνοδεύει το παραπάνω βίντεο έχει ως εξής:

Σας σόκαρε αυτό που είδατε; Η κυβέρνηση νομοθετεί για να το κάνει πραγματικότητα!

Τι συμβαίνει;

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Το χειρότερο;

Τα ΔΣ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα.

Σε ποια Μουσεία;

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ­Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αγωνιζόμαστε για να το αποτρέψουμε!

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Υπόγραψε το ψήφισμα εδώ
Επισκέψου τη σελίδα

Στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα Μουσεία

Τα σχόλια είναι κλειστά.