Ενδοοικογενειακή βία: «Τρομάζουν» τα στοιχεία – Σχεδόν 500 περιστατικά στην Κρήτη, 7.500 σε όλη τη χώρα το τελευταίο 5μηνο!

Σοκάρουν τα στοιχεία – 2.900 συλλήψεις σε δύο μήνες! – 73 συλλήψεις σε μια μέρα! – Περισσότερες από 40 γυναίκες ζουν με ένα περιπολικό έξω από το σπίτι τους

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, θωράκιση του ποινικού πλαισίου επιχειρεί η κυβέρνηση με 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς ο άγριος ξυλοδαρμός της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία και έθεσε για ακόμη μια φορά την πολιτεία προ των ευθυνών της. σύμφωνα με την vradini.gr.

Ενδοοικογενειακή βία: 73 συλλήψεις σε μια μέρα!

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως μόνο την περασμένη Τετάρτη 19/6, η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 73 συλλήψεις!

Σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο τα σπίτια που κατοικούν οι γυναίκες θύματα να φυλάσσονται από αστυνομικούς, και σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Απριλίου 2024 μέχρι και σήμερα, σε 40 υποθέσεις στην Αττική και σε δύο στη Θεσσαλονίκη έχει κριθεί αναγκαίο να υπάρχει περιπολικό έξω από τις οικίες θυμάτων για συνεχή φύλαξη.

Όπως αναφέρουν μάλιστα αστυνομικές πηγές, «το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή όταν με βάση αυτά που καταθέτει το θύμα η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαίτερη. Όταν δηλαδή κρίνεται ότι παρόλο που το θύμα της κακοποίησης έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή panic button υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του οπότε το περιπολικό βρίσκεται εκεί ώστε, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να παρέμβει και να το αποτρέψει».

Ενδοοικογενειακή βία: 7.531 περιστατικά σε πέντε μήνες!

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζουν:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Μαΐου έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 περιστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Αττική (3.311) και στη Θεσσαλονίκη (655). Ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με 523 περιστατικά, η Κρήτη με 498, η Κεντρική Μακεδονία με 379 και η Θεσσαλία με 365. Τελευταία στη σχετική λίστα είναι η Δυτική Μακεδονία με 99 περιστατικά.

Παράλληλα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την 1η Απριλίου 2024 έως και την 31η Μαΐου 2024 τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν συνολικά σε 2.924 συλλήψεις, ενώ, το ίδιο διάστημα, 113 θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές προστασίας και 624 θύματα εγκατέστησαν την εφαρμογή panic button στα κινητά τους.

Ενδοοικογενειακή βία: Τα 14 νέα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο της «θωράκισης» του ποινικού πλαισίου που επιχειρείται από την κυβέρνηση για την προστασία των θυμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξήγγειλε νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι μόνιμη η προσπάθεια για προστασία των θυμάτων και με τα νέα μέτρα ενισχύεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και, όπως εξήγησε, προβλέπεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση με «βραχιολάκι» για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κανόνας θα είναι πλέον η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικότερα, τα 14 νέα μέτρα είναι:

1) Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

2) Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

3) Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

4) Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

5) Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

6) Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

7) Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

8) Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

9) Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.

10) Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

11) Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

12) Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

13) Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

14) Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.