Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το Ορούτς Ρέις

Ημερομηνία:

Στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», επιστρέφοντας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στρατιωτική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...

Η Κύπρος γίνεται η έκτη χώρα της...

«Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Άλλη μια χώρα βρίσκεται...

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...

Η Κύπρος γίνεται η έκτη χώρα της...

«Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Άλλη μια χώρα βρίσκεται...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την περίοδο της πανδημίας

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά η διδασκαλία δεν αντικαταστάθηκε. H τεχνολογία...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα για αποζημιώσεις σε τρεις κατηγορίες παραγωγών

Πρόκειται για καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από ακραία καιρικά...