Εντυπωσιακό “Βόρειο Σέλας” στη Δράμα και την Ντακότα!

Το Βόρειο Σέλας έκανε ξανά την εμφάνισή του στον βορειοελλαδίτικο ουρανό.

Eντυπωσιακό φαινόμενο «Βόρειο Σέλας» εμφανίστηκε και πάλι στην χώρα μας, τα χαράματα της Παρασκευής (1/12). Το θέαμα απόλαυσαν οι κάτοικοι της Δράμας, καθώς το Bόρειο Σέλας έκανε ξανά την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό.

Σύμφωνα με το ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), πρόκειται για μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στην Γη κατηγορίας G3 κατά τη διάρκεια της οποίας το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εντυπωσιακό θέαμα:

Το Σέλας αυτό εμφανίστηκε ξανά στις 5 Νοεμβρίου 2023 και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται γενικά από τις ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες.

«Tο βράδυ, 5 Νοεμβρίου 2023, παρατηρήθηκε σέλας από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας. Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου)», τονίζεται αρχικά στη ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στη συνέχεια αναφέρεται:

«H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5). Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας».

Σχετικά με το κόκκινο χρώμα του οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν:

«Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα».

 

Εκτός όμως από την Ελλάδα το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό και στη Ντακότα στις ΗΠΑ:

Το χρώμα του Βόρειου Σέλας εξαρτάται από το είδος των ατόμων και των μορίων που συναντούν τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, καθώς και από το ύψος στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration, σήμερα σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.