Εορτολόγιο: Γιορτή σήμερα 5 Δεκεμβρίου – Ποιος ήταν ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Ημερομηνία:

Τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο

Γιορτή σήμερα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, και έτσι, σύμφωνα με το εορτολόγιο, η Εκκλησία σήμερα τίμησε τη μνήμη των Σάββα του Ηγιασμένου και του Αγίου Διογένους μαρτύρου.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν:

Διογένης
Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη. Πάντως, σύμφωνα με το εορτολόγιο, το συγκεκριμένο όνομα γιορτάζεται και σε άλλες ημερομηνίες.
Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, ο Άγιος Σάββας είχε καταγωγή από το Μουταλάσκη Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας . Σε αρκετά νεαρή ηλικία γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Πίστευε πάρα πολύ και γι’ αυτό έφτασε στο σημείο να μπει σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Όταν ήταν 18 ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Εκείνος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος.

Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός – παρά το νεαρόν της ηλικίας – που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μέγα Ευθύμιο.

Ο Άγιος Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι’ αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα.

Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυο φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς το βασιλιά Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό. Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη.

Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών.

Για τον χρόνο άφιξης του στη Βενετία επικρατούν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη το Λείψανο είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου το 1026 μ.Χ. το έκλεψε ο Βενετός ευγενής Πέτρος Centranico (έπειτα Δόγης, 1026 – 1031 μ.Χ.), επί των ημερών του Δόγη Tribunio Menio (982 – 1026 μ.Χ.), το μετέφερε στη Βενετία και το κατέθεσε στο Ναό του Αγίου Αντωνίνου.

Κατά την δεύτερη παράδοση το Λείψανο δεν μεταφέρθηκε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διαφυλάχθηκε στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, απ’ όπου μεταφέρθηκε από τούς Γενουάτες στην ανταγωνίστρια της Βενετίας πόλη τους. το 1257 μ.Χ. οι Βενετοί πέτυχαν να μεταφέρουν το Λείψανο στη Βενετία.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εορτολόγιο 18 Ιουλίου: Σε ποιους να πείτε...

Σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου τιμάται η μνήμη του Αγίου...

Εορτολόγιο 17 Ιουλίου: Μεγάλη γιορτή σήμερα –...

Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας...

Εορτολόγιο 18 Ιουλίου: Σε ποιους να πείτε...

Σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου τιμάται η μνήμη του Αγίου...

Εορτολόγιο 17 Ιουλίου: Μεγάλη γιορτή σήμερα –...

Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Αγωνία για 17χρονη που αγνοείται από τις 10 Ιουλίου – Εκδόθηκε Missing Alert

Η 17χρονη Ελένη εξαφανίστηκε από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου...

Προστατευόμενο είδος ο Έλληνας τουρίστας – Μόνο το 10% των διανυκτερεύσεων από ημεδαπούς

Οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό τροφοδοτούν...

Ρέθυμνο:Ευχαριστήριο μήνυμα μετά την Πανήγυρι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην Κούφη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΚΟΥΦΗΣ Ευχαριστήριο μήνυμα...