Επαναπροκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ

Ημερομηνία:

Επαναπροκηρύχθηκε από την Euroasia Interconnector ο διαγωνισμός για το σκέλος του EPC, ήτοι τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή για τις καλωδιακές συνδέσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης.

Στη νέα προκήρυξη προκύπτουν διαφορές μικρής κλίμακας στον προϋπολογισμό -με τη συνολική αξία της σύμβασης να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ)- και στο συνολικό μήκος των καλωδίων μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση που αναπτύσσει η EuroAsia Interconnector είναι ένα διακρατικό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος  που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα (Κρήτη) και θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς μετατροπής με θαλάσσια ηλεκτρόδια, διασυνδεδεμένα με καλώδια. Το έργο θα επιτρέψει τη μεταφορά 1.000 MW μεταξύ των σταθμών μετατροπής με την προβλεπόμενη στάθμη τάσης να είναι ± 400 kV (ή μεγαλύτερη).

Όπως περιγράφεται και στην σχετική προκήρυξη, το έργο -συνολικά- θα αναπτυχθεί σε 4 βασικές βασικές διαγωνιστικές διαδικασίες:

  • Την προμήθεια των σταθμών μετατροπής VSC HVDC,
  • Την προμήθεια του καλωδιακού συστήματος HVDC,
  • Την προμήθεια των θαλάσσιων ηλεκτροδίων και των καλωδίων MVDC,
  • Και τα έργα Πολιτικού Μηχανικού

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά τη δεύτερη από τις παραπάνω διαδικασίες και περιλαμβάνει το EPC και την εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος HVDC.

Η προκήρυξη της σύμβασης υποδιαιρείται 4 τμήματα, εκ των οποίων δύο αφορούν  τη Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή των 2 πόλων της υποβρύχιας διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου με κόστος 230 εκατ. ευρώ έκαστος ενώ οι υπόλοιπες δύο τους δύο πόλους της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με κόστος 623 εκατ. ευρώ έκαστος. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Η διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του Ισραήλ με της Κύπρου, θα έχει μήκος 310 χλμ. ενώ τα καλώδια αναμένεται να ποντιστούν σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων. Αντίστοιχα η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα είναι μήκους 898 χλμ. και θα το μέγιστο βάθος των καλωδίων θα φτάσει τα 3.000 μέτρα.

Η νέα προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 17/02/2020 ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία αποστολής των προσκλήσεων υποβολής προσφορών ή συμμετοχής στους επιλεγέντες υποψηφίους για τις 28/02/2020.

energypress.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αεροδρόμια: Πάνω από 60 εκατ. επιβάτες στο...

Με νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης έκλεισε το πρώτο οκτάμηνο...

Εφιαλτική νύχτα στην Κρήτη: Ανεξέλεγκτη η φωτιά...

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Σητεία, με το...

Αεροδρόμια: Πάνω από 60 εκατ. επιβάτες στο...

Με νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης έκλεισε το πρώτο οκτάμηνο...

Εφιαλτική νύχτα στην Κρήτη: Ανεξέλεγκτη η φωτιά...

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Σητεία, με το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Άγριο έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε τη δολοφονία της 25χρονης συντρόφου του

«Τσακωθήκαμε, με έβρισε και θόλωσα» Σοκ προκαλεί στην Ηγουμενίτσα η...

Εορτολόγιο 21 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Αεροδρόμια: Πάνω από 60 εκατ. επιβάτες στο οκτάμηνο – Απανωτά ρεκόρ στο “Ν. Καζαντζάκης”

Με νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης έκλεισε το πρώτο οκτάμηνο...