Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία οι 59 πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη

Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία οι 59 πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη

Στην Τουρκία φαίνεται ότι επαναπροωθήθηκαν τελικά οι 59 πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί σε σκάφος με σπασμένη μηχανή νότια της Κρήτης, στο Τυμπάκι Ηρακλείου, σύμφωνα με το Aegean Boat Report. Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, οι άνθρωποι αυτοί, το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκαν ανοιχτά της Ντάτσα στην Τουρκία από την τουρκική ακτοφυλακή.

Το γεγονός επιβεβαιώνει η ΜΚΟ συγκρίνοντας τα βίντεο που είχαν ανεβάσει οι ίδιο οι πρόσφυγες στο διαδίκτυο ενώ βρίσκονταν στην Κρήτη με τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική ακτοφυλακή.

Η φωτογραφία της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με μαρκαρισμένα τα πρόσωπα από το Aegean Boat Report

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρξε αναφορά του Alarm Phone, για περίπου 50 επιβαίνοντες σε σκάφος με σπασμένη μηχανή που έπλεε νότια της Κρήτης. Η οργάνωση ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ανέφερε πως προχωρά σε διάσωση. Ωστόσο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, με νέα αναφορά, το Alarm Phone ανέφερε πως είχε επικοινωνία με τους συγγενείς προσφύγων που είναι στη βάρκα, που σημείωναν πως μπαίνει νερό στο σκάφος, το οποίο ρυμούλκησε το Λιμενικό σε τοποθεσία νότια της Κρήτης, χωρίς όμως να τους βγάλει στη στεριά.

Το συντονιστικό κέντρο διάσωσης στον Πειραιά αρνούνταν να επιβεβαιώσει το περιστατικό, με την οργάνωση να εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη επαναπροώθηση των προσφύγων.

Ο χάρτης την πορείας των προσφύγων που φαίνεται ότι επαναπροωθήθηκαν από την Κρήτη στην Τουρκία Aegean Boat Report
Τελικά, σύμφωνα με το Aegean Boat Report, την Κυριακή το ιστιοφόρο δεν φαινόταν πουθενά, σαν να είχε γίνει καπνός. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής στις 22.20 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε 3 σωσίβιες σχεδίες να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα της Τουρκίας. Στις σχεδίες βρίσκονταν 59 άτομα, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που είπαν ότι είχαν μείνει αβοήθητοι από την ελληνική ακτοφυλακή. Οι πρόσφυγες ήταν από το Αφγανιστάν (19), το Ιράκ (18), την Παλαιστίνη (12), το Ιράν (9) και τη Συρία (1).

Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η τουρκική ακτοφυλακή έχει δώσει στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία από το περιστατικό έξω από τη Ντάτσα, από την οποία όμως διαπιστώνεται ότι σε αυτήν βρίσκονται πολλά άτομα από αυτά που βρίσκονταν στο ιστιοφόρο έξω από την Κρήτη.efsyn.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.