Επαναστατικό βήμα για τη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο

Επαναστατικό βήμα για τη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο

Ένα επαναστατικό βήμα στον τομέα της μεταμόσχευσης νεφρού έκανε ιατρική ομάδα στη Νέα Υόρκη.
Η ιατρική ομάδα μεταμόσχευσε νεφρό από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε ασθενή που ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Το όργανο δεν τοποθετήθηκε μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά σε αιμοφόρα αγγεία πάνω στο μηρό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στο ξένο όργανο και το καταστρέφει.

Όμως σε αυτή την περίπτωση, λένε οι γιατροί ο μεταμοσχευμένος νεφρός λειτούργησε σχεδόν από την πρώτη στιγμή και για 54 ώρες παράγοντας ούρα και κρεατινίνη.

«Παρήγαγε μεγάλη ποσότητα ούρων όπως εκείνη που θα περίμενες από ένα μεταμοσχευμένο ανθρώπινο νεφρό» σημείωσε ο χειρουργός Ρόμπερτ Μοντγκόμερυ.

Με την παρέμβαση της γενετικής μηχανικής είχε αφαιρεθεί από τους ιστούς του χοίρου το μόριο που πυροδοτεί την άμεση απόρριψή του οργάνου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επαναστατική μεταμόσχευση έγινε από γιατρούς του Πανεπιστημίου Langone της Νέας Υόρκης και χαιρετίστηκε από Αμερικανούς ειδικούς ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα που γεννά ελπίδες σε εκατομμύρια νεφροπαθείς.

Άλλοι ειδικοί θέτουν ζητήματα δεοντολογίας και εκφράζουν επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε πρώτα σε αμερικανικές εφημερίδες αντί για επιστημονικό περιοδικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.