Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας»: Τα ανοιχτά «μέτωπα» και η κυβερνητική στρατηγική μέχρι τη ΔΕΘ

Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» από την κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί μεν στενά την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά να ρίχνει το «βάρος» στα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε ήδη από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για όλα τα «φλέγοντα» θέματα της επικαιρότητας, καθώς και συζητήσεις για το «καλάθι» της ΔΕΘ.

Είναι, ωστόσο, αδιαμφισβήτητο ότι το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, αφενός λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και αφετέρου εξαιτίας του πρόσφατου θρίλερ που εξελίχθηκε στον Έβρο.

Μάλιστα, οι πολιτικοί διαξιφισμοί για τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο μέσα στον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων επιθυμεί να έρθουν όλα στο φως -και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, επιθυμεί να διερευνηθούν οι εν λόγω πρακτικές από το 2012 έως και σήμερα – χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και Τσίπρα – Καμμένου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για το θέμα των υποκλοπών θα διεξαχθεί και προ ημερησίας συζήτηση -κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Αλέξη Τσίπρα- και θα οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ.

Το πρώτο «επεισόδιο» αναμένεται να παιχτεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

Φαίνεται, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εις βάθος διερεύνηση των παρακολουθήσεων, καθώς θεωρεί πως αποτελεί μια κίνηση που έχει ως στόχο να «θολώσει» τα νερά.

Τα σενάρια για το «καλάθι» της ΔΕΘ
Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στρέψει το πολιτικό ενδιαφέρον προς την οικονομία και τις νέες ελαφρύνσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου του δημοσιονομικού χώρου που προέκυψε από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023, ένα fuel pass 3 αλλά και ενισχυμένη -και ενδεχομένως με διευρυμένακριτήρια- επιταγή ακρίβειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.

Τέλος, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν αποκλείεται να επιστρέψει στα προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από τα 713 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε το 2023 θα φέρει και ορισμένες νέες φοροελαφρύνσεις που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

Το εν λόγω μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για αυτό δεν έχει «κλειδώσει» -τουλάχιστον όχι προσώρας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που υιοθετήθηκε επί της εποχής των μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί αρχικά κατά 30 έως 50% το 2023 και το 2024 θα οδεύσει προς κατάργηση.https://www.cnn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.