Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Προβληματισμός για το μέλλον των ενισχύσεων – Τι λέει ο ΥΠΑΑΤ μετά το φετινό “φιάσκο”

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στη Θεσσαλία, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ
Νέα “πυρά”, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που επιτέλους αποφάσισε να… “αδειάσει τη γωνιά” του προεδρικού γραφείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαπέλυσε κατά του Βαγγέλη Σημανδράκου ο Ηρακλειώτης πολιτικός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσα στοιχεία, που υπονοούν ότι η «επόμενη μέρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ» σηματοδοτεί εξελίξεις υπέρ του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στη Θεσσαλία, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ.

Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να “σπάσει αβγά” και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την Ε.Ε. και κυρίως προς τους Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικό βήμα τη χθεσινή απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η Ε.Ε. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε».

Οι άμεσες προτεραιότητες και αποφάσεις

Ο υπουργός ανέπτυξε μια σειρά αποφάσεων που σκοπό έχουν, όχι μόνο να διευκολύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους στον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ αυτών ανέφερε:
– Την κατάργηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.
– Την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που για φέτος η κυβέρνηση επέστρεψε 76 εκατ.
– Τα προγράμματα Νέων Αγροτών, που είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στη χώρα, ύψους 605 εκατ. το τρέχον, ενώ αντίστοιχα υψηλό θα είναι και το επόμενο που θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο.
– Την ένταξη, με επιπλέον 81 εκατ. ευρώ, των 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
– Τη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 11%.
– Τη δημιουργία από το νέο έτος Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια για ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Εξάλλου, για τη διαχείριση του νερού ο κ. Αυγενάκης σημείωσε: «Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958. Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θύμισε ότι υπάρχουν παραγωγικοί τομείς, όπως η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.ά., για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας, με την εξεύρεση επιπλέον πόρων ύψους 16,5 εκατ. προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας, με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς».

Αποδεκτή, φυσικά, η παραίτηση Σημανδράκου

Εννοείται ότι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρώην, πλέον, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκου.
Με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Μια καινούργια ημέρα ξεκινάει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απόσταση που είχε δημιουργηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και του Οργανισμού αποτελεί παρελθόν.
Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού. Στόχος μας είναι να χτίσουμε άμεσα έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί σωστά, οργανωμένα, σύγχρονα κι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις της κοινότητας, με έναν και μοναδικό σκοπό, την εξυπηρέτηση των αγροτών! Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια!».

Να υπενθυμίσουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα η “Νέα Κρήτη” έγραφε για την ανεπίσημη μέχρι τότε παραίτηση Σημανδράκου: «Αν και δεν είχε επισημοποιηθεί ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, υπήρχαν χθες έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Βαγγέλης Σημανδράκος έλεγε οριστικό “αντίο” στους συνεργάτες του στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, η διοίκηση του Οργανισμού συνεδρίασε χωρίς τον ίδιο, υπό τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη, με θέμα κάποιες αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις του Οργανισμού.

Έτσι, φτάνει στο τέλος της η “βεντέτα” ανάμεσα στον Σημανδράκο και τον Αυγενάκη, με τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης να προσπαθούν να “μετρήσουν τα κομμάτια τους”, μετά και τη δεύτερη κακή – όπως καταγγέλλουν οι αγροτικοί φορείς και οι ίδιοι οι αγρότες – πληρωμή των ενισχύσεων.

Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένας τέτοιος Οργανισμός προφανώς δεν αρκεί να εφαρμόζονται οι συμβάσεις και οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για να λειτουργεί σωστά.

Όταν δε συνεργάζεται η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τότε προφανώς τα “σπασμένα” τα πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, με εξαίρεση βέβαια όλους εκείνους που σίγουρα υπάρχουν, οι οποίοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που δε θα έπρεπε να λαμβάνουν, είτε στην Κρήτη είτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Σημανδράκο να έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί όχι προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά προς το Μαξίμου, όταν στις αρχές Νοεμβρίου κλήθηκε να λογοδοτήσει για τις κακές πληρωμές του Οκτωβρίου, που χαρακτηρίστηκαν ως φιάσκο και μάλιστα πρωτοφανές.

Τότε, βέβαια, ο Βαγγέλης Σημανδράκος είχε προχωρήσει και εξηγήσεις, αλλά και σε δημόσιες ανακοινώσεις, προσκομίζοντας τα δικά του στοιχεία για να υποστηρίξει ότι θα ήταν άδικο να φορτωθεί στις δικές του πλάτες όλη η ευθύνη, τόσο για τα κακώς κείμενα στον Οργανισμό, όσο και για τα θεσμικά ατοπήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την κακοπληρωμή του Οκτωβρίου.

Το Μαξίμου προτίμησε να περιμένει την παραίτηση Σημανδράκου, αφού μια απομάκρυνση του επιλεγμένου από τον ΑΣΕΠ προέδρου θα μπορούσε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ομαλότητα των πληρωμών, που έτσι κι αλλιώς τινάχτηκε στον αέρα, αν κρίνουμε από την πληρωμή του υπόλοιπου 30% της βασικής, που για τους μεν της Πειραιώς ήταν τρομαχτικά πετσοκομμένο και για τους δε παραγωγούς των άλλων τραπεζών… δεν έχει πιστωθεί ακόμη μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων.

Βεβαίως, δεν έδωσαν περαιτέρω επιχειρήματα ούτε στον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να καταστεί αυτόματη η απομάκρυνση Σηµανδράκου. Απλά, επιβεβαίωσαν κατά κάποιο τρόπο τη “συμφωνία” που είχε γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, στη συνάντηση του Μαξίμου». https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.