ΕπιδοτήσειςΗ ώρα της πληρωμής του «τσεκ» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ενδεχόμενο έκπληξης στην ημερομηνία

Η ώρα της πληρωμής του «τσεκ» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ενδεχόμενο έκπληξης στην ημερομηνία

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει μέσα στις επόμενες μέρες 600.000 αγρότες που περιμένουν το τσεκ. Πρόκειται για τη μεγάλη πληρωμή, που όπως φαίνεται έχει κλειδώσει ως προς την ημερομηνία. Πότε μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς.

Έρχεται η μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που περιμένουν οι αγρότες. Όλα τα νέα δεδομένα για το πότε θα μπουν λεφτά και τις θα γίνει με νέες πληρωμές.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ως την πλέον πιθανή μέρα για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει επιτευχθεί η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο 100% και µάλιστα χωρίς τη «συνδροµή» του τεχνικού συµβούλου, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πληρωμή θα γίνει πριν την 28η Οκτωβρίου και πλέον φαίνεται ως πιθανότερη ημερομηνία στις 22-23 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να μπουν λεφτά στους λογαριασμούς.

Πληροφορίες λένε ότι για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2020 προς τους δικαιούχους (ενεργούς) αγρότες.

Αν η πληρωμή γίνει την Πέμπτη, τα λεφτά θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς αργά το απόγευμα και την Παρασκευή.

Πάντως, δεν είναι απίθανο τελικά η πίστωση του τσεκ να ξεκινήσει την Τρίτη 20 του µήνα

Τη Δευτέρα 19/10 ενδέχεται εξάλλου να πιστωθεί στους κτηνοτρόφους και το ποσό των 3,8 ευρώ ανά πρόβατο που αφορά την αποζημίωσή τους για το πλήγμα που υπέστησαν το Πάσχα, λόγω του lock down από τον κορονοϊό.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μέσα στον επόµενο µήνα, και µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών να τακτοποιηθούν ορισµένες εκκρεµότητες τόσο από τα προγράµµατα όσο και από τις ενισχύσεις της περσινής χρονιάς. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναφορικά µε τα προγράµµατα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται µε εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν µε «κολλήµατα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Οι καταγγελίες για χρυσά βοσκοτόπια

Όσες καταγγελίες με βοσκοτόπους έρχονται σε γνώση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παραπέμπονται άμεσα στις αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού και όταν απαιτείται από τα αποτελέσματα των ελέγχων, διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επιμένει σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ..

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ διαψεύδει δημοσιεύματα για την σχέση του με το ΥπΑΑΤ και επισημαίνει ότι η σχέση του με την είναι άριστη με την ηγεσία του.

Το θέμα με τα βοσκοτόπια πάντως βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Στο σύστηµα δείχνει να είναι περασµένα τα βοσκοτόπια, όπως ισχύουν ως σήµερα, χωρίς τις αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει, ενώ το θέµα της ηµεροµηνίας πληρωµής τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Από τη ∆οµοκού, υπηρεσιακοί και διοίκηση δηλώνουν έτοιµοι να προχωρήσουν στην πίστωση ακόµα και µέσα σε µία ηµέρα.

Ωστόσο η «διαπάλη» σχετικά µε τη νέα προκήρυξη για τον τεχνικό σύµβουλο και οι αντιδράσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη φαίνεται πως έχουν µπλοκάρει τη διαδικασία και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η παρέµβαση του πρωθυπουργό για να αποκατασταθεί η «τάξη», όπως γράφει το agronews.gr. Η ουσία είναι ότι αυτοί που θα την πληρώσουν πάλι θα είναι οι πραγµατικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δουλεύουν σκληρά και µε επαγγελµατισµό, οι οποίοι θα καθυστερήσουν ενδεχοµένως να λάβουν τα χρήµατα που δικαιούνται. Πρακτικά, πάντως, κι αν όλα καταλήξει να «σπρωχτούν» κάτω από το χαλί, δεν είναι απίθανο τελικά η πίστωση του τσεκ να ξεκινήσει την Τρίτη 20 του µήνα. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς «εξωτερικές παρεµβάσεις», η πληρωµή ήταν προγραµµατισµένη να έχει «τρέξει» µέχρι το τέλος της εβδοµάδας. Το ζήτηµα πλέον είναι αν θα κολλήσει και πού.

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε, µε την οποία καθίσταται δυνατή η αποζηµίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου και επιτρέπεται η πληρωµή προκαταβολής έναντι της αποζηµίωσης που δικαιούνται. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, «ακολούθως θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης µίας γενναίας προκαταβολής στους λογαριασµούς των πληγέντων αγροτών».

Σηµειωτέον ότι σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεµένου ο υπουργός υπογράµµισε και την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των εν λόγω αποζηµιώσεων, την οποία και όρισε στα τέλη Ιανουαρίου 2021, επισηµαίνοντας ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζηµιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον ∆εκέµβριο του επόµενου έτους.

Αναφερόµενος στο συνολικό εκτιµώµενο κόστος ζηµιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τον Ιανό, ο υπουργός δήλωσε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, τονίζοντας επίσης ότι «θα ήταν αδύνατον να τις καλύψει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισµό του».

Ως τέλος Νοεµβρίου πρώτη δόση Κοµφούζιο σε όσους έγινε διοικητικός έλεγχος

Υπεγράφη η απόφαση ένταξης πράξεων της ∆ράσης 10.01.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων (Κοµφούζιο)», σύµφωνα µε την οποία εντάσσονται 5.013 παραγωγοί, µε συνολική έκταση 123.642 στρέµµατα και συνολικό προϋπολογισµό 29,8 εκατ. ευρώ, για τα πέντε έτη των δεσµεύσεων, µε πρώτο έτος το 2020. Στους δικαιούχους (ανεξαρτήτως πρόσκλησης) που υπέβαλαν αίτηµα πληρωµής και εφόσον πραγµατοποιήθηκαν οι διοικητικοί έλεγχοι στο 100%, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής µέχρι τις 30 Νοεµβρίου 2020.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Αν και δεν είθισται η παρούσα Διοίκηση του Οργανισμού να ασχολείται με ανυπόστατα δημοσιεύματα, που μόνο στόχο έχουν την δημιουργία εικονικού κλίματος, αυτή τη φορά, για την αποτροπή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων, κρίνουμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε στο ότι :

η σχέση της Διοίκησης του Οργανισμού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι άριστη, καθότι υπήρχε και υπάρχει στενή συνεργασία αμοιβαίες επιδιώξεις και κοινός στόχος, της ορθής και αξιόπιστης πληρωμής των αγροτών και των κτηνοτρόφων καθώς και της διαρκούς βελτίωσης – εξέλιξης των διαδικασιών και της λειτουργίας του Οργανισμού.

Τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων στη σχέση μας κινούνται στα πλαίσια του φανταστικού και της εικονικής πραγματικότητας, η ενσωμάτωση των επιπλέον επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων της χώρας, βάσει του Κανονισμού Omnibus και των πρόσφατων Αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ε.Ε. πραγματοποιείται με ίδια μέσα του Οργανισμού, καθώς η παρούσα Διοίκηση του Οργανισμού με τόλμη, αποφασιστικότητα και σε αρμονική συνεργασία στις αποφάσεις της με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προχωράει στο έργο της ψηφιοποίησης και της τροποποίησης του υποβάθρου, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η οποία από το 2017, έτος κατά το οποίο δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός Omnibus, δεν εκκίνησε καμία διαδικασία αλλά παρέμεινε μόνο σε προθέσεις, επιδιώξεις και ευχολόγια.

Τέλος, για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι όσες καταγγελίες για απάτες με τη χρήση βοσκοτόπων έρχονται σε γνώση του Οργανισμού, παραπέμπονται άμεσα στις αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού και όταν απαιτείται από τα αποτελέσματα των ελέγχων, διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως άλλωστε έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου».

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την έναρξη καταχωρήσεων στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2020

Σας ενημερώνουμε ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων. Ειδικότερα :

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη 24/09/2020 έως και την Κυριακή 31/01/2021

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Τετάρτη 30/09/2020 έως και την Κυριακή 31/01/2021

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 12/10/2020 έως και την Κυριακή 28/02/2021

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 12/10/2020 έως και την Πέμπτη 31/01/2021

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 12/10/2020 έως και την Πέμπτη 31/01/2021

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη 1/10/2020 έως και την Δευτέρα 2/11/2020 και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Πέμπτη 8/10/2020 έως και την Δευτέρα 01/02/2021.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη 1/10/2020 έως και την Δευτέρα 8/2/2021https://www.ieidiseis.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.