Επικοινωνία Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου για θέματα πυροπροστασίας

Σε ετοιμότητα η Υπηρεσία ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, εν αναμονή της καλοκαιρινής περιόδου, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Πύραρχο κ. Λάμπρο Κίτσιο.

Με την αντιπυρική περίοδο να βρίσκεται ήδη σε ισχύ από 1η Μαΐου, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα πυροπροστασίας, με έμφαση στο σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής ενδεχόμενης εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα για τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Όπως επισημάνθηκε, παρά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά εκδήλωσης πυρκαγιών των τελευταίων ετών για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς το φαινόμενο των υπαίθριων πυρκαγιών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τόσο για τη χώρα, όσο και συγκεκριμένα για την Κρήτη και το Ρέθυμνο εξαιτίας των ιδιαίτερα θερμών καιρικών συνθηκών.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προχωρήσει στην καθολική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προσδοκώντας στη συνέχεια της αγαστής συνεργασίας η οποία, όπως αναφέρθηκε στην συζήτηση των δύο ανδρών, αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας κάθε υλοποιούμενου σχεδιασμού πρόληψης και άμεσης επέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από την εισήγηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλία, έχει ήδη διαθέσει προς τους Δήμους ποσό ύψους 16,9 εκ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (Κ.Α.Π.), με σκοπό την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης (απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών, διάνοιξη ζωνών, καθαρισμός των περιαστικών περιοχών, κ.ο.κ. ). Συγκεκριμένα, για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου έχουν διατεθεί 60.000 ευρώ προς το Δήμο Ρεθύμνου, 38.000 ευρώ προς το Δήμο Μυλοποτάμου, 70.900 ευρώ προς το Δήμο Αγ. Βασιλείου, 31.000 ευρώ προς το Δήμο Αμαρίου και 11.400 ευρώ προς το Δήμο Ανωγείων.

Επιπρόσθετα, όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με ενημέρωση προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας έχει εκφράσει τη πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια έκτακτης χρηματοδότησης, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του αντιπυρικού σχεδιασμού.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης συνεχάρει τον κ. Κίτσιο για την προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από την Υπηρεσία με υψηλό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επαγγελματισμό, εκφράζοντας παράλληλα, την προσωπική του δέσμευση να σταθεί αρωγός με κάθε τρόπο στην υλοποίηση και ενίσχυση του επιχειρούμενου αντιπυρικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.