Επίσημα στον Δήμο Χανίων το κτήριο του παλιού ΙΚΑ

Επίσημα στον Δήμο Χανίων το κτήριο του παλιού ΙΚΑ

Με 29 ψήφους πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων η σύμβαση παραχώρησης του παλιού ΙΚΑ από τον ΕΦΚΑ στον Δήμο Χανίων.

«Υπέρ» ψήφισαν οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι της παραταξης Σημανδηράκη και από την παράταξη Δαμιανάκη ο Ευτύχης Δαμιανάκης, Νίκος Βλαζάκης, Γιάννης Χατζάκης, Νεκτάριος Ψαρουδάκης και Γιώργος Γεωργακάκης, ο ανεξάρτητος Μύρων Γιακουμογιαννάκης, ο ανεξάρτητος Γιάννης Σπυριδάκης.

Από την παράταξη Παπαδογιάννη ο Πέτρος Δρακάκης, Πέτρος Κοκοτσάκης, Βάιος Τελεμένης , Μανώλης Καραγιαννάκης, Μανώλης Φραγκάκης, π από την παράταξη Αρχοντάκη η Νίκη Αποστολάκη και ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης

Από την παράταξη Σαρρή και οι τρεις Γιαννης Σαρρής, Μπάμπης Κουρούσης και Βασίλης Λιβάνιος.

Η ψηφοφορία έγινε μετά από 3,5 ώρες συζήτησης στην οποία τοποθετήθηκαν πάνω από 15 μέλη του συμβουλίου και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις και προβληματισμοί ως προς την συμφωνία.

Για μια συγκεκριμένη ευκαιρία που δεν έχει περιθώρια παράτασης έκανε λόγο στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Χανίων: «Σας καλώ να κάνετε μια προβολή στο μέλλον, τότε που το Δημαρχείο θα είναι στους Ιταλικούς Στρατώνες, τότε που η οδός Τζανακάκη θα είναι πεζόδρομος και τότε που το συγκεκριμένο κτήριο θα είναι ένα σύγχρονο κτήριο που θα φιλοξενεί σύγχρονα γραφεία και όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στάθμευσης.

Αυτή είναι η στόχευση και το δεύτερο βήμα θα επιτευχθεί με την παραχώρηση των Ιταλικών Στρατώνων.» ανέφερε.

Ο κ. Σημανδηράκης, υποστήριξε πως η προτεινόμενη συμφωνία συμφέρει και οικονομικά και επειδή η απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου εξυπηρετεί και τον Δήμο Χανίων.

Ανεφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση με τον Δήμο Χανίων να νοικιάζει τα γραφεία στην Γρηγορίου Ε, τα οποία έχουν μισθωθεί από το 2008 και για τα οποία ο Δήμος καταβάλλει 8.113 ευρώ μηνιαίως ενώ οι ιδιοκτήτες ήδη διεκδικούν αύξηση του συγκεκριμένου μισθώματος. Ο Δήμος Χανίων για τα επόμενα 43 χρόνια -αν παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση- θα καταβάλει ένα μίσθωμα αυτής της τάξεως.

Το ένα σενάριο είναι αυτό και το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση που σας φέρνω. Αν σήμερα αποφασίσουμε να πάρουμε το ακίνητο του ΙΚΑ, για τα επόμενα 20 χρόνια ο Δήμος Χανίων δεν θα καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε μίσθωμα. Από τον 21ο χρόνο θα πληρώνει 6.000 ευρώ μηνιαίως μέχρι τον 43ο χρόνο και στη συνέχεια δύο παρατάσεις 15 και 15 χρόνια.

Για το γιατί δεν αποκτήθηκε το κτήριο, ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν το πωλούσε ο ΕΦΚΑ και ως προς την απόφαση να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί νέο, σημείωσε πως ούτε έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ούτε εξαντλεί την δόμηση αλλά ούτε έχει θέσεις στάθμευσης ενώ ο κ. Καλογριδάκης προσέθεσε ότι υπάρχει σχετική αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, φέραμε μια πρόταση που εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του Δήμου Χανίων» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας αναφέρθηκε ο Τάσος Αλόγλου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι στο νέο κτήριο να μεταφερθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων που τώρα στεγάζονται στο μισθωμένο κτήριο της Γρηγορίου Ε’. Ο κ. Αλόγλου έκανε λόγο για συνολικό όφελος που για τον Δήμο Χανίων θα φτάσει τα 3 εκ ευρώ για τα 14 χρόνια.

«Η παρούσα συμφωναία είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας επτά μηνών. Οι όροι επαναδιαπραγματεύτηκαν 10 φορές. » ανέφερε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Τσαπάκος: Θα μπορούσε να είναι μια ευνοϊκότερη συμφωνία, ωστόσο επειδή υπάρχει πίεση χρόνου θα μπούμε στην διαδικασία να το ψηφίσουμε.

«Ο ΕΦΚΑ δεν σας κάνει καμία χάρη. Η τιμή είναι αυτή που νοικιάζονται τα κτήρια» σημείωσε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης που έκανε λόγο για μια κακή συμφωνία. Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή δεν προσπάθησε να βρει άλλο κτήριο αλλά παρουσιάσε ένα δίλημμα μεταξύ ΙΚΑ και Γρηγορίου Ε χωρίς να έχουν εξεταστεί άλλες εναλλακτικές. Ο Δήμος θα φτιάξει ένα κτήριο και επιπλέον θα πληρώνει και ενοίκιο με τιμή αγοράς» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως η συμφωνία δεν είναι καλή για τον Δήμο. Τέλος, εκτίμησε πως πρέπει να υπάρξει οικονομοτεχνική μελέτη που να τεκμηριώνει το όφελος που θα υπάρξει για τον Δήμο Χανίων. Από την παράταξη διαφοροποιήθηκε ο Κώστας Πρωτοπαδάκης: «Προσωπικά δεν μπορώ να δω τι δεν είναι συμφέρον σε αυτήν την συμφωνία» ανέφερε αλλά και η Νίκη Αποστολάκη.

«Τα πράγματα εδώ εμφανίζονται σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο. Δεν είναι δυνατόν να εγκλωβιστούμε σε ένα τέτοιο δίλημμα. Γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε σε ένα τίμημα το οποίο δεν είναι συμφέρον;» σημείωσε ο Τάσος Βάμβουκας. «Η διαπραγμάτευση την οποία κάνατε νομίζω ότι δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Δηλαδή για να στεγάσουμε την τεχνική υπηρεσία θα μας κοστίσει τελικά πολύ περισσότερο. Ας εξετάσουμε κι άλλες λύσεις. Μια χαρά είναι η πολεοδομία στην Σούδα, μια χαρά είναι το πράσινο στο Θέρισσο» ανέφερε.

Για μια «κριτική που γίνεται επί δεκαετίες στις δημοτικές Αρχές για το τί γίνεται με το φάντασμα του ΙΚΑ» έκανε λόγο ο Γιάννης Σαρρής, κατηγορώντας για υποκρισία τις παρατάξεις που μίλησαν για κακή συμφωνία. Προχώρησε δε λέγοντας ότι αν καθόταν άλλος στην θέση του Δημάρχου, θα παρουσίαζε ακριβώς την ίδια συμφωνία σαν συμφέρουσα. «Μπορεί να μην είναι η τέλεια λύση αλλά είναι μια λύση μετά από χρόνια» κατέληξε.

Για ένα καθαρά πολτικό ζήτημα έκανε λόγο ο Νίκος Βουρλάκης: «Το κτήριο ανήκει στην πραγματικότητα στους ασφαλισμένους των Χανίων, στον Χανιώτικο λαό. Για ‘μας δεν υπάρχει άλλο σημείο εκτός από την δωρεάν παραχώρηση» σημείωσε.

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.