Επιτέλους μπαίνει τάξη σε Λαφονήσι, Μπάλο, Φαλάσαρνα 30 χρόνια μετά…

Τι προβλέπουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και ποιοι ζητούν παράταση

Επιτέλους μπαίνει τάξη σε Λαφονήσι, Μπάλο, Φαλάσαρνα 30 χρόνια μετά…

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες οδεύει προς θεσμοθέτηση ο τρόπος διαχείρισης των περιοχών NATURA στα Χανιά, μετά την παρουσίαση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που έγινε την Τρίτη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου με τους Δημάρχους ωστόσο του νομού (Κισάμου, Αποκορώνου, Σφακίων, Γαύδου)  και τον αντιπεριφερειάρχη να ζητούν παράταση στην διαβούλευση η οποία διήρκεσε δύο μήνες και λήγει σήμερα.

Όπως τόνισαν, η διαβούλευση έγινε σε προεκλογική περίοδο και δεν είχαν τον χρόνο να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους, ενώ την ίδια ώρα φορείς όπως το Δασαρχείο και η κυνηγετική ομοσπονδία κατήγγειλαν ότι δεν συμμετείχαν στην διαμόρφωση της πρότασης.

Οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, αφορούν περιοχές που φτάνουν σε έκταση το 1/3 της Π.Ε. Χανίων,  Μπάλο, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα, Αγιά, Λευκά Όρη, Κουρνά, Γραμβούσα, Ροδωπού και ορίζουν με ακρίβεια ζώνες προστασίας και επιτρεπόμενες χρήσεις ανά ζώνη.

Είναι ζώνες απολύτου προστασίας, ζώνες απλής προστασίας,  ζώνες διατήρησης οικοτόπων και  ζώνες βιώσιμης διαχείρισης, όπου επιτρέπονται οι περισσότερες χρήσεις.

Η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, θα συνεδριάσει στις 14 Νοεμβρίου σχετικά με το περιεχόμενο των ΕΠΜ και θα αποστείλει την απόφασή της στο Υπουργείο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Ξυλούρης.

Καλογερής: Είναι ένα πρώτο βήμα – να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους

Για μια «τρομακτική έλλειψη» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής σημειώνοντας πως η ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, απέφερε τρομερές πιέσεις σε αυτές τις περιοχές, ιδίως στις δικές μας περιοχές, στα Χανιά, στην Κίσαμο. Ο κ. Καλογερής ζήτησε πάντως να δοθεί επίσημα παράταση στη διαβούλευση για να έχουν την δυνατότητα οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα επεξεργαστούν τις προτάσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά, «τι είναι δύο μήνες μπροστά στην αιωνιότητα;» εννοώντας τις ήδη τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία.

«Επιτέλους, υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας για θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας αλλά και της Κρήτης. . Είναι ένα πρώτο βήμα. Σήμερα θα διαβουλευτούμε γύρω από την ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών, αλλά γίνονταν μετέωρα βήματα, όλο άλλαζαν οι προδιαγραφές, τώρα από ότι φαίνεται πάμε για ολοκλήρωση.Θα καθοριστούν οι χρήσεις γης που είναι εξαιρετικά σπουδαίο. Ελπίζουμε μετά την θεσμοθέτησή τους, να τις σεβαστούν όλοι, γιατί μπαίνει και το ζήτημα της εφαρμογής».

 

 

Κώτσογλου: Να κάνουμε την Κρήτη διαφορετική

«Πώς επιχειρούμε την αειφορία χωρίς κανόνες, χωρίς σχέδια;« διερωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός που επιχειρείται τώρα πρέπει γρήγορα να οδηγήσει σε οργάνωση, σε αποτελέσματα και σε έλεγχο για τις συγκεκριμένες περιοχές ώστε «να κάνουμε την Κρήτη να διαφέρει, να μην είναι ένας ακόμα προορισμός». Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε «θυμάστε πώς ήταν παλιά η Αγ. Ρουμέλη;» κι ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα» τότε είμαστε μακρυά ακόμα από την αειφορία» τόνισε.

Ζητούν παράταση Κουκιανάκης – Μυλωνάκης – Στεφανάκη

Παράταση για να επεξεργαστούν τις προτάσεις τους με τεχνικούς συμβούλους, ζήτησαν από το βήμα της εκδήλωσης οι δήμαρχοι Αποκορώνου, Κισάμου και Γαύδου σημειώνοντας ότι ήταν ακατάλληλη η περίοδος της διαβούλευσης.

Πέτρος Λυμπεράκης:  «Προεδρικά διατάγματα αύριο για να μπει μια τάξη στο  χάος

Ως εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ο βιολόγος Πέτρος Λυμπεράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες να γίνουν άμεσα προεδρικά διατάγματα ώστε να θωρακιστεί και η εφαρμογή τους.

«Οι προστατευόμενες περιοχές έχουν ανάγκη ένα πλαίσιο θεσμικό. Αυτό μας λείπει εδώ και 30 χρόνια. Επαναλαμβάνω την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος και δε λέει χωρίς να έχει ζυγίσει τα πράγματα και λέει ότι διεξάγουμε  έναν αυτοκτονικό πόλεμο ενάντια στην φύση. Εγώ τα προεδρικά διατάγματα τα βλέπω ως την πρώτη πράξη εκεχειρίας με τη φύση. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Το έχουμε καθυστερήσει 30 χρόνια τώρα, φτάνει πια. Ας έχουν αδυναμίες.

Το κρίσιμο είναι να έχουμε ένα εργαλείο θεσμικό που να βάζει κάποιες αρχές αλλιώς πατάμε σε κινούμενη άμμο. Οι προστατευόμενες περιοχές δεν αποκλείουν τον άνθρωπο. Όλες οι δραστηριότητες επιτρέπονται. Η ερώτηση είναι με ποιους όρους, με ποια ένταση, ανάλογα την ζώνη. Στην ζώνη αυστηρής προστασίας λιγότερα, στην ζώνη την ενδιάμεση λίγο παραπάνω, ώστε να μπορέσει να έρθει σε ένα λογαριασμό το χάος που ζούσαμε μέχρι σήμερα». τόνισε.

 

 

Μελετητές: Τυπικά η διαβούλευση τελειώνει σήμερα

Εκ μέρους των μελετητών της ομάδας ΟΙΚΟΜ που εκπονεί τη μελέτη για την Περιφέρεια Κρήτης, ο διευθυντής Βαγγέλης Παππάς τόνισε: «Τυπικά η διαβούλευση τελειώνει σήμερα, η πρότασή μας είναι να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα μπορούν να ενσωματωθούν προτάσεις» ενώ για τις ΚΥΑ τόνισε πως θα είναι σε ισχύ για να προστατεύουν κάποιες περιοχές από την υποβάθμιση.

«Η δική μας φιλοσοφία σε όλη την Κρήτη και προφανώς κι εδώ, να διασφαλίσουμε από τη μια πλευρά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουμε σαν χώρα και στην Κρήτη, τα σημαντικά στοιχεία της φύσης και παράλληλα αυτό κατά το δυνατόν, να μην γίνει σε βάρος της ανάπτυξης του ανθρώπου ή εάν θέλετε ακόμα πιο πέρα, να αξιοποιηθεί το φυσικό αυτό κεφάλαιο για να μπορέσουν να δημιουργηθούν καινούριες αναπτυξιακές δυνατότητες ή να προωθηθεί η ανάπτυξη που υπάρχει όπως ο τουρισμός.

 

 

Η ΠΕΔ Κρήτης

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης με έγγραφό της που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Κουράκης ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την παράταση για τη Δημόσια Διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, του τμήματος Δυτικής Κρήτης, και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνου.

Η Δημόσια Διαβούλευση λήγει σήμερα 31.10.2023 και ζητείται παράταση τόσο από την ΠΕΔ Κρήτης όσο και από άλλους Φορείς της Κρήτης τουλάχιστον μέχρι 31.12.2023, αφού εξελίσσονται ακόμη ενημερωτικές συναντήσεις, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη κατάθεση στοιχειοθετημένων απόψεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.