Επίθεση Ξανθού στην κυβέρνηση: «Υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη»

Επίθεση Ξανθού στην κυβέρνηση: «Υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη»

Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από τα Γιάννενα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία της πόλης, Πανεπιστημιακό και Χατζηκώστα.

Ο κ. Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποτίμηση του 4ου πανδημικού κύματος και απουσία σχεδίου ενίσχυσης με μόνιμες παρεμβάσεις του ΕΣΥ και κυρίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα, για να υπάρξει ορθή διαχείριση των κρουσμάτων, ώστε να μην ασκείται πίεση στα νοσοκομεία.

«Έχουμε μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη. Χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Κι όλο αυτό δεν μπορεί να είναι κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Υπουργός τόνισε πως σήμερα δεν παρέχεται φροντίδα σε όλους τους ασθενείς και έχουμε «κοβιντοποίηση του συστήματος υγείας», με αποτέλεσμα χειρουργικές επεμβάσεις να αναβάλλονται και οι πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά αναζητώντας λύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έκανε λόγο για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων κλπ και μια πειστική στοχευμένη επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα» τα μέτρα για επιστροφή των εμβολιασμένων στην «κανονικότητα» χωρίς περιορισμούς, τονίζοντας πως είναι επιδημιολογικά αστήρικτο να θεωρούμε πως υπάρχει “πανδημία ανεμβολίαστων”.

«Όταν έχεις κρίση Δημόσιας Υγείας σε έξαρση, δεν είναι κανένας ασφαλής και δεν υπάρχει κανονικότητα για κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι για να ξεπεραστούν οι υγειονομικές κρίσεις απαιτούν μια ελάχιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν είναι διατεθιμένη για συναινέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.