Η επόμενη μέρα της πανδημίας: Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Την κουλτούρα συνεργατικότητας στην επιστημονική-ιατρική κοινότητα, με σεβασμό πάντα στον άρρωστο και στόχο την επίλυση των προβλημάτων επεσήμανε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας το πρωί του Σάββατου στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το pelop.gr

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των δομών, την συνδεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού.

Την ανάγκη οργάνωσης και αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας επεσήμανε και ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας ακριβώς για τα διδάγματα που άφησε η πανδημία στο χώρο της υγείας. «Με στρατηγική και όραμα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας πολύ καλύτερο, βιώσιμο και ανθεκτικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις» επεσήμανε.

Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος Γιάννης Καρβέλης, αναφερόμενος αρχικά στις δράσεις τις 6ης ΥΠΕ που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόνισε: «Υπάρχει η γνώση και εμπειρία, υπάρχει σχεδιασμός και οργάνωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη νέα υγειονομική κρίση» και επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη βάση του Εθνικού Συστήματος, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που τρέχει η 6η ΥΠΕ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία.

«Την πανδημία θα μπορούσαμε να τη δούμε και ως δεινό -που ήταν ολέθριο – αλλά ως ευκαιρία. Η διαχείριση κρίσεων είναι μια άσκηση θεσμών και προσώπων, που εξοπλίζονται με υποδομές που δεν τις είχαν πριν» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφερόμενος και στις καινοτομίες που άφησε η διαχείριση της πανδημίας του Covid, όπως το δίκτυο επιτήρησης λυμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημών Απόστολος Βανταράκης επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκαν ανισότητες και πρότεινε την ίδρυση «Παρατηρητηρίου για την ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», το οποίο θα συμβάλει στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, συλλέγοντας πληροφορίες, δεδομένα και εκτιμήσεις.

Νωρίτερα μαζί την Παιδίατρο Έλενα Παπαχατζή, ο κύριοι Βανταράκης και Καρβέλης παρουσίασαν, ένα εγχειρίδιο που εξέδωσε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Βανταράκη για τη «Δημόσια υγεία για παιδιά», μια καινοτόμα πρακτική για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη.

«Η πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά» τόνισε ο κ. Βανταράκης, ενώ η δρ. Έλενα Παπαχατζή υπογράμμισε πως «μια αποτελεσματική παρέμβαση αγωγής υγείας στα σχολεία μπορεί να αποτελέσει τη πιο σημαντική επένδυση ενός κράτους για την ταυτόχρονη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας του».

Η συζήτηση συντόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του News4Health Βασιλική Αγγουρίδη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.