Έρχεται η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής!

Ημερομηνία:

H «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ανακοινώνει ότι απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%.

Με τον εν λόγω διαγωνισμό και την προκήρυξη του έργου εντός του μήνα ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Η επιλογή των επενδυτών μειοψηφίας θα γίνει σε δυο φάσεις. Θα προηγηθεί η φάση της προεπιλογής (στη βάση κριτηρίων χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας και προσωπικής κατάστασης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή κατάθεσης προσφορών. Οι επενδυτές που θα περάσουν την προεπιλογή θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room της «Αριάδνης», όπου θα είναι διαθέσιμα τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά στοιχεία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών, του business plan, του προτεινόμενου Συμφωνητικού Μετόχων (SHA) και Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (SPA), αλλά και του Concession Agreement.

Προτεραιότητα κατά τη διαδικασία επιλογής έχουν οι πιστοποιημένοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς από χώρες της ΕΕ. Οι επενδυτές που θα περιληφθούν στην shortlist θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, που θα περιλαμβάνουν το επιθυμητό ποσοστό απόδοσης της επένδυσής τους (Investment Rate of Return ή IRR), το οποίο θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα αυτής. Ο μειοδότης θα επιλεγεί με βάση το μικρότερο IRR.

Παράλληλα με την υποβολή προς έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η «Αριάδνη» απέστειλε στη ΡΑΕ και επικαιροποιημένα στοιχεία για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ώστε να υπολογιστεί το Επιτρεπόμενο Εσοδο και η μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου (WACC). Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ εκτιμάται στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043. Το έργο, προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ θα υλοποιηθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Η άμεση ελάφρυνση των καταναλωτών χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις είναι πρωταρχικό μέλημα της «Αριάδνης Interconnection», η οποία κινείται σταθερά εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ηλέκτριση της διασύνδεσης εντός του δ’ τριμήνου του 2022.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καιρός: Με ήλιο αλλά και ενισχυμένους ανέμους...

Με θετικό ξεκίνημα αλλά χωρίς σταθερότητα θα κυλήσει η...

Πυροσβεστική: Αύριο στο Ηράκλειο το νέο ταχύπλοο...

Θα ενισχύει από θαλάσσης το Πυροσβεστικό Σώμα. Αύριο το πρωί...

Καιρός: Με ήλιο αλλά και ενισχυμένους ανέμους...

Με θετικό ξεκίνημα αλλά χωρίς σταθερότητα θα κυλήσει η...

Πυροσβεστική: Αύριο στο Ηράκλειο το νέο ταχύπλοο...

Θα ενισχύει από θαλάσσης το Πυροσβεστικό Σώμα. Αύριο το πρωί...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καιρός: Με ήλιο αλλά και ενισχυμένους ανέμους η Πέμπτη στην Κρήτη

Με θετικό ξεκίνημα αλλά χωρίς σταθερότητα θα κυλήσει η...

Βουλή: Δωρεά δύο σκύλων-διασωστών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά-διασώστες που είναι πολύτιμοι αρωγοί σε όλες...

Εκλογές: Πώς θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πακέτο μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν...