Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων

Ημερομηνία:

Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη το νομοσχέδιο.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, οι βασικές διατάξεις από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει ως αντικείμενο την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται:

Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Προβλέπεται, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, η σύσταση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.

Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας

Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.

Επίσης, αξιοποιούνται λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία: δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.

Τέλος, επέρχονται τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι θα πάρουν μπόνους παραγωγικότητας το 2025

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήλωση Χάρη Δούκα για τη διαγραφή του...

Με τις διαγραφές και τις απειλές διαγραφών, δεν αντιμετωπίζονται...

Tο πρώτο μήνυμα Χαμενεΐ: «Θα επιτεθούμε σε...

«Το Ιράν θα εκδικηθεί το αίμα των μαρτύρων του». «Το...

Δήλωση Χάρη Δούκα για τη διαγραφή του...

Με τις διαγραφές και τις απειλές διαγραφών, δεν αντιμετωπίζονται...

Tο πρώτο μήνυμα Χαμενεΐ: «Θα επιτεθούμε σε...

«Το Ιράν θα εκδικηθεί το αίμα των μαρτύρων του». «Το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Εργασίες στην λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα από τη ΔΕΥΑΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 14/3 Εργασίες σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης...

Σταύρος Αρναουτάκης: «Η Κρήτη αναδεικνύεται σε απόλυτο παγκόσμιο προορισμό εμπειριών και πολιτισμού»

Τον οραματικό και φιλόδοξο μετασχηματισμό που συντελείται στην Κρήτη,...

Επίσκεψη κομματικών στελεχών στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου

Με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη...