Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και το Πολυτεχνείο Κρήτης ανοίγει τα «Εργαστήρια Παρασκευής Γευμάτων & Διαλυμάτων: Αλγόριθμοι & Χημικές Ενώσεις» στα Νεροκούρου Χανίων, σε μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Χανίων από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, δύο δράσεις, που προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης και μάθησης STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).

Σκοπός των πρωτότυπων βιωματικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του Μουσείου, είναι οι μαθητές να συμμετάσχουν σε αυθεντικές καταστάσεις μάθησης με εμπειρίες STEAM, για να κατανοήσουν βασικές έννοιες και δεξιότητες μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση και να αντιληφθούν τη διαχείριση προβλημάτων, όπως η ακριβής παρατήρηση, η αποτελεσματική συνεργασία, η κιναισθητική αντίληψη, η ευρηματικότητα, η κριτική σκέψη, δεξιότητες που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τους θετικούς επιστήμονες και τις καινοτομίες του αύριο.

Η εκπαίδευση STEAM περιλαμβάνει τη συσχέτιση των Επιστημών με τη Τέχνη, ώστε να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και το σχεδιασμό, αλλά και να κάνει ελκυστική και ενδιαφέρουσα τη διαδικασία διερεύνησης ενός προβλήματος και την παραγωγή ενός έργου. Η τέχνη ανατροφοδοτεί την επιστήμη και αντίστροφα, χωρίς όρια.

Πρώτη δράση: Cooking STEAM – Μικροί Επιστήμονες στην Κουζίνα
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου. Συνδυάζει την Κρητική Διατροφή και τη μαγειρική με το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική, τα μαθηματικά και την πληροφορική. Συμμετέχουν: Μαρία Αρχοντάκη (εμψυχώτρια), Στέφανος Αρχοντάκης (μάγειρας), Γιώργος Γυπάκης (μουσικός – εκπαιδευτική οργανοποιία), Λάζαρος Χαραλαμπίδης (πληροφορικός).
Α’ Τμήμα: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 09:00-12:00
Β’ Τμήμα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 09:00-12:00
Γ’ Τμήμα: Σάββατο 27 Νοεμβρίου 09:00-12:00
Δ’ Τμήμα: Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 09:00-12:00
Δήλωση συμμετοχής : https://forms.gle/jjArbuvNsUsV1JxR8

Δεύτερη δράση: Η Χημεία στη ζωή μας – Μικροί Επιστήμονες σε εργαστήριο Χημείας
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, που φοιτούν στην Α’ και Β’ Γυμνασίου. Διαλέξεις/ Εργαστήρια στην Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Χημείας: Από το άτομο στο μόριο- Υδατικά διαλύματα- Κύκλοι χημικών στοιχείων- Ανακύκλωση. Εισηγήτρια Δρ. Κατερίνα Βαβουράκη (Χημικός)
Α’ Τμήμα: Κυριακή 28 Νοεμβρίου 09:00-12:00
Β’ Τμήμα: Κυριακή 28 Νοεμβρίου 12:15-15:15
Γ’ Τμήμα: Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 09:00-12:00
Δ’ Τμήμα: Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 12:15-15:15
Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/rt8UrVZ8yUFRnvNv5

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων (https://www.chania.gr/)
ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (https://www.chania-culture.gr/)
Νεκτάριος Μουμουτζής, Εργαστήριο TUC/MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης
(http://www.music.tuc.gr/)
Δρ. Κατερίνα Βαβουράκη, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, ΧΗΜΗΠΕΡ, ΠΚ (https://www.chenveng.tuc.gr/)

Η διεύθυνση της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ:
https://www.chania-culture.gr/event/ergasteria-paraskeues-geumaton-dialumaton-algorithmoi-khemikes-enoseis

Τα σχόλια είναι κλειστά.