Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη: Να σταματήσει το Υπουργείο να αποκλείει από τη στήριξη τους υπαίθριους καλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή για την στήριξη των υπαίθριων καλλιεργητών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Την ερώτηση συνυπογράφουν συνολικά 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

«Οι υπαίθριοι καλλιεργητές και παραγωγοί συνεχώς αποκλείονται από μια σειρά επιδομάτων και ενισχύσεων που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση στα πλαίσια της πανδημίας», επισημαίνεται με έμφαση στο κείμενο της ερώτησης. «Εξαιτίας της αποτυχίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών βρίσκονται όλο το τελευταίο διάστημα σε δεινή θέση», προσθέτουν οι βουλευτές.

Όπως εξηγούν, «μεγάλο μέρος της παραγωγής τους δεν έχει διοχετευθεί στην αγορά, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων στις λαϊκές υπαίθριες αγορές οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν πληγεί. Μεγάλο μέρος των καλλιεργητών και των οικογενειών τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις και στην αποπληρωμή των τρεχουσών λογαριασμών τους».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη κακοκαιρία στο Νομό Ηρακλείου που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών, ιδίως υπαίθριων, να υποστούν μεγάλες καταστροφές.

«Λόγω του παγετού, καταστροφές υπέστησαν οι αμπελουργοί και οι παραγωγοί κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και όχι μόνο, μεταξύ αυτών σε περιοχές όπως Καπαριανά, Πόμπια, Πέρι, Καστέλι, Πετροκεφάλι, Αντισκάρι, Πηγαϊδάκια, Μητρόπολη, Γερόκαμπος, Τσίγκουνας, Πλατιά Περάματα κ.ά.»

«Χαρακτηριστικό είναι ότι ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα πρώιμα αμπέλια παρά τα προληπτικά μέτρα με ανάλογους ψεκασμούς. Το «χτύπημα» ήταν ολοκληρωτικό με αποτέλεσμα να μην διασωθούν. Εκτός από τις αμπελοκαλλιέργειες, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες πατάτας και άλλων κηπευτικών ειδών», εξηγούν.

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές που υπέστησαν από τον πρόσφατο παγετό;

2. Σε ποια μέτρα θα προχωρήσει για την άρση του αποκλεισμού από τα μέτρα ενίσχυσης των υπαίθριων καλλιεργητών στα πλαίσια της πανδημίας με στόχο την πραγματική και έμπρακτη ενίσχυση τους;

Nίκος Ε. Ηγουμενίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Κρήτης

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το Ηράκλειο στο επίκεντρο της σύγχρονης Αναπαραγωγικής...

Περίπου 200 γιατροί, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας από την...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου το Δημοτικό...

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 15:00 το Δημοτικό Συμβούλιο...

Το Ηράκλειο στο επίκεντρο της σύγχρονης Αναπαραγωγικής...

Περίπου 200 γιατροί, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας από την...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου το Δημοτικό...

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 15:00 το Δημοτικό Συμβούλιο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Όσα μπορεί να μας διδάξει η αποτυχία

Μας αρέσει ή όχι η αποτυχία είναι κομμάτι της...

Ανατροπή με τη στρατιωτική θητεία: Χιλιάδες στρατεύσιμοι αντί για Νοέμβριο καλούνται το 2027

Αλλαγή στον προγραμματισμό της στρατιωτικής τους θητείας διαπιστώνουν πολλοί...

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως 2.500 ευρώ – Όλες οι αλλαγές

Αυξημένο στεγαστικό επίδομα, νέες φοιτητικές εστίες, ανακαινίσεις και επενδύσεις...

Το Ηράκλειο στο επίκεντρο της σύγχρονης Αναπαραγωγικής Ιατρικής – Διεθνής συμμετοχή

Περίπου 200 γιατροί, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας από την...