Ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ για τις ελλείψεις στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Ημερομηνία:

Οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Η κατάσταση που επικρατεί, λόγω υποστελέχωσης, στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη, είναι πλέον μη διαχειρίσιμη αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες και τα εκρηκτικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και  έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Επιπλέον,  οι εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική κλινική, παρά τη σκληρή προσπάθειά τους, βρίσκονται σε περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις και κινδύνους, ενώ οι χώροι της κλινικής δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τον όγκο των ασθενών.

Ειδικότερα, η ψυχιατρική κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζομένους, έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, που πλημμυρίζει με ράντζα σε κάθε εφημερία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως την Παρασκευή 21/02 νοσηλεύονταν 30 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, και 6  ράντζα, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 8 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται αφού η κλινική πέρα από τις εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες ψυχιατρικών περιστατικών, φιλοξενεί, επίσης, χρόνιους ασθενείς, εξυπηρετεί την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για απεξάρτηση ατόμων από αλκοόλ και ουσίες, ενώ επιβαρύνεται και με κοινωνικά περιστατικά (πχ άστεγους). Στο δυναμικό της, εκτός από το τμήμα οξέων περιστατικών και το τμήμα της βραχείας νοσηλείας, έχει αυτήν τη στιγμή Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας που εξυπηρετεί την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, εξωτερικά ιατρεία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, υπηρεσίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας και νευροψυχολογικό ιατρείο.

Η δραματική κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ οφείλεται στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, στην πολιτική εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ψυχιατρικής υγείας και των πολιτικών που οδήγησαν στη διάλυση των δομών αυτών ως  αποτέλεσμα της  υλοποίησης της ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Άμεσα να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για 24ωρη κάλυψη της κλινικής, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η μελέτη της επέκτασης της μονάδας των οξέων της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: 200 χρόνια από το Θαύμα του...

Ηράκλειο: Το Θαύμα που σημάδεψε την ιστορία/Με ιδιαίτερη λαμπρότητα...

Ηράκλειο:Ομόφωνες αποφάσεις στην 7η τακτική συνεδρίαση του...

Στην έδρα του Δήμου Χερσονήσου στις Γούρνες πραγματοποιήθηκε η...

Ηράκλειο: 200 χρόνια από το Θαύμα του...

Ηράκλειο: Το Θαύμα που σημάδεψε την ιστορία/Με ιδιαίτερη λαμπρότητα...

Ηράκλειο:Ομόφωνες αποφάσεις στην 7η τακτική συνεδρίαση του...

Στην έδρα του Δήμου Χερσονήσου στις Γούρνες πραγματοποιήθηκε η...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: 200 χρόνια από το Θαύμα του Αγίου Μηνά – Συγκίνηση, πίστη και ιστορική μνήμη στο Μεγάλο Κάστρο

Ηράκλειο: Το Θαύμα που σημάδεψε την ιστορία/Με ιδιαίτερη λαμπρότητα...

Η Βότκα Μολότοφ παρουσιάζεται στην Κρήτη από Πέμπτη 16 Απριλίου έως Δευτέρα 20 Απριλίου!

ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ του Νηλ Σάιμον βασισμένο στα διηγήματα του Άντον...

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από το Πασχαλινό Bazaar του Δήμου Χανίων

Με μεγάλη επιτυχία και θερμή συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε...

Ο Γιώργος Μυλωνάκης υποβλήθηκε σε εμβολισμό – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ο Γιώργος Μυλωνάκης υπέστη ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου και νοσηλεύεται...