ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα: Για τις απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην περιφέρεια της Κρήτης

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών

Σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζομένους έχουν ξεκινήσει, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, οι εργοδότες στον κλάδο των μεταφορών.
Εκτός από τις εκατοντάδες απολύσεις, τη χορήγηση αδειών με αποδοχές ή άνευ, και τις προ-σπάθειες μονομερούς επιβολής συστήματος εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ της Κρήτης, βαριές είναι οι συνέπειες και για τους οδηγούς στα Τουριστικά Λεωφορεία στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία ΣΟΛΜΑΡ ΤΟΥΡΣ Α.Ε (UnionCoach Services), η οποία έστειλε εξώδικα σε εποχικούς οδηγούς, «σφραγίζοντας» έτσι τις απολύσεις τους, έναντι του νόμιμου δικαιώματος της επαναπρόσληψης, σύμφωνα την Κλαδική και Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εποχικοί αυτοί εργαζόμενοι, που δεν θα επαναπροσληφθούν, θα μείνουν άνεργοι με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους και στην ασφαλιστική τους ικανότητα.
Οι παραπάνω απολυόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων έρχονται να προστεθούν στις 100.000 απολύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων, που κατακλύζει τον κλάδο των μεταφορών, καθώς όχι μόνο καθυστέρησε να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά δεν ακυρώνει τις απολύσεις που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης των μέτρων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία, με τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει. Έτσι, εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία σαρώνουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
• Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις των εποχικών οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
• Να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις που έγιναν σε όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Μαρτίου.
• Να δοθεί παράταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η συγκεκριμένη επιχείρηση και να εξασφαλιστεί η επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι την επαναπρόσληψή τους.
• Να γίνει υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω των αντίστοιχων σωματείων, με τους όρους που προβλέπει η κλαδική και η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας τους.
• Να δοθεί το Δώρο Πάσχα στο ακέραιο και στην ώρα του.
• Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι.
• Να υπάρξει για τους εποχικούς οδηγούς τουριστικών λεωφορείων μείωση του ενοικίου, αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω

Τα σχόλια είναι κλειστά.