Εστίαση: Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη προσωπικού

Μέτρα στήριξης ζητά ο κλάδος
Σε μάστιγα εξελίσσεται για την εστίαση η έλλειψη προσωπικού, που όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ένας από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της χώρας δυστυχώς έχει φτάσει στο σημείο να μην έχει εργαζόμενους.

Οι επιχειρηματίες διατυπώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον, εκφράζοντας ρεαλιστικούς φόβους για μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια και αντιπροτείνουν μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως η επιδότηση της κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού και η διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη με βελτίωση συνθηκών αλλά και απόδοσης.

Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, υποστήριξε ότι δυστυχώς το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο της εστίασης εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ένας τόσο ισχυρός κλάδος της ελληνικής οικονομίας βιώνει τόσο οδυνηρά την έλλειψη προσωπικού. Η ίδια σημειώνει ότι με βάση την κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί, είναι αυτονόητο να διατυπώνονται για το μέλλον ρεαλιστικοί φόβοι για μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος .

Η πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία ΑντωνακάκηΌπως περιγράφει, «τα καταστήματα είναι διαλυμένα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση. Εκτιμώ πως ο κλάδος δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα όλων των εποχών. Πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε όλοι πως η συνθήκη αυτή επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αν θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα θα πρέπει να έχουμε πρωτοβουλίες όπως η επιδότηση της κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού και η διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη με βελτίωση συνθηκών αλλά και απόδοσης.

Κι όχι μέτρα όπως η πενθήμερη εργασία στην εστίαση, που δεν έχει αποδοχή ούτε από τους εργαζόμενους διότι δεν προσφέρει επαρκές εισόδημα. Αν γίνει αυτό, θα χρειαστούμε παραπάνω χέρια και το πρόβλημα θα το έχουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια με κίνδυνο κάθε χρόνο να κλείνουν πολλές επιχειρήσεις τόσο στο Ηράκλειο και στην Κρήτη όσο και ανά την Ελλάδα. Επίσης, η επιδότηση της ανεργίας αποτελεί το χειρότερο και πιο αντιπαραγωγικό μέτρο. Θα πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία για να τελειώνουμε με τους άνεργους των 500 ευρώ και του χαρτζιλικιού του πατέρα».

Σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη, αυτό που προκύπτει από τα στατιστικά που αναζητήσαμε σαν κλάδος τη χρονιά που μας πέρασε έλειψαν 60.000 εργαζόμενοι από την εστίαση, ενώ φέτος η έλλειψη σε ανθρώπινα χέρια τόσο στην εστίαση, όσο και στον τουρισμό θα ξεπεράσει τις 100.000 θέσεις εργασίας. Η ίδια καταλήγοντας τονίζει ότι «θα πρέπει όλοι οι φορείς να στηρίξουν τον κλάδο εάν θέλουμε η εστίαση να συμβάλει με σημαντικά έσοδα στο κράτος και να παίξει ρόλο στη στήριξη όλων των παραγωγικών τάξεων που σχετίζονται με τον κλάδο της εστίασης».https://www.patris.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.