Εβδομάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, η Περιφέρεια Κρήτης και το Zentrum Fur Soziale Innovation συνεργάζονται με τους 41 εταίρους του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «CRETE VALLEY» και παρουσιάζουν λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους πολίτες της Κρήτης, από τη Δευτέρα 12 Μαΐου έως την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι πολίτες της Κρήτης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση που έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις λύσεις για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να δοκιμάσουν την εμπειρία VR που σχεδιάστηκε για το έργο CRETE VALLEY.

Η Εβδομάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (12 Μαΐου) με την εναρκτήρια εκδήλωση για το CEL4 στο Ηράκλειο, όπου οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι εταίροι του έργου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο του έργου και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εισαγωγή τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τοπική κοινωνία.

Την Τρίτη (13 Μαΐου) και την Τετάρτη (14 Μαΐου), η ομάδα θα φέρει την τεχνολογία στους κατοίκους του νησιού. Την Τρίτη το πρωί, τεχνικοί εταίροι όπως η EUNICE, η MINOAN και το ΕΛΜΕΠΑ θα οργανώσουν ξεναγήσεις στην έκθεση, εξηγώντας σε μαθητές λυκείων και κατοίκους τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εφαρμοστούν στις πιλοτικές περιοχές της Κρήτης, Άρβη, Αθερινόλακος, Αρκαλοχώρι και Οροπέδιο Λασιθίου.

Το απόγευμα, οργανώσεις και πολίτες που ζουν στις πιλοτικές περιοχές θα κληθούν να συζητήσουν για το πώς αντιλαμβάνονται την ενεργειακή διαφορετικότητα στο πλαίσιο του έργου CRETE VALLEY και να συνδιαμορφώσουν τις ενεργειακές λύσεις με τους επικεφαλής εταίρους σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες (πρόσβαση σε αξιόπιστες και φθηνές πηγές ενέργειας, βέλτιστη χρήση του δημόσιου χώρου, συνέχεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στο μέλλον, κ.λπ.)

Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη 14 Μαΐου), οι επιχειρηματίες στην Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια σειρά εργαστηρίων που θα τους βοηθήσουν να μάθουν και να ενσωματώσουν λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επιχειρήσεις τους.

Όλες οι δραστηριότητες αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ημέρες Βιώσιμης Ενέργειας. Οι Ημέρες Βιώσιμης Ενέργειας αποτελούνται από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Διαθέτοντας ποικίλες μορφές – από συναντήσεις της κοινωνίας των πολιτών έως εκπαιδευτικά φόρουμ και ακόμη και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις – οι εκδηλώσεις αυτές παρέχουν μια πλατφόρμα σε άτομα, οργανισμούς και κοινότητες για να εμπνεύσουν αλλαγή συμπεριφοράς και να επιταχύνουν την καινοτομία προς την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ. Με την τρέχουσα παγκόσμια εστίαση στην ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία, οι Ημέρες Βιώσιμης Ενέργειας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Το έργο CRETE VALLEY στοχεύει στη δημιουργία ενός «Ζωντανού Εργαστηρίου» (REV-Lab) στην Κρήτη. Οραματίζεται ένα αποκεντρωμένο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής ΤΠΕ, ανοικτές ψηφιακές λύσεις, διαδικασίες κοινωνικής καινοτομίας και υγιή επιχειρηματικά μοντέλα που είναι εύκολο να υιοθετηθούν. Το CRETE VALLEY θα επιδείξει μια σειρά από ψηφιοποιημένες, κατανεμημένες, ανανεώσιμες, χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λύσεις που θα είναι προσιτές για όλους και θα καλύπτει πλήρως τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες σε ετήσια βάση, χρησιμοποιώντας πολλαπλούς φορείς ανανεώσιμης ενέργειας και αξιοποιώντας τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://cretevalley.eu/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Θεσμός ο καθαρισμός της Ντίας – Εθελοντές...

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Μαΐου. Μια δράση...

«Οικογένεια & Άνοια – Έξοδος από την...

- Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας. Το Κέντρο Ημερήσιας...

Θεσμός ο καθαρισμός της Ντίας – Εθελοντές...

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Μαΐου. Μια δράση...

«Οικογένεια & Άνοια – Έξοδος από την...

- Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας. Το Κέντρο Ημερήσιας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αυτισμός: Το τεστ που εντοπίζει τα σημάδια από μια απλή κίνηση – Με ακρίβεια 85%

Μια απλή και καθημερινή κίνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει...

Eurovision 2025: Το βίντεο από την δεύτερη πρόβα της Klavdia – Ο βράχος και τα εντυπωσιακά γραφικά

Στο σύντομο κλιπ που δόθηκε στη δημοσιότητα, παίρνουμε μια...

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μια βιταμίνη μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο

Παρότι η συμβολή μιας βιταμίνης στη θωράκιση του οργανισμού...