Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ – Ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

«Δεκάδες είναι οι πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και πλήττουν το λαό κάθε χρόνο», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει «μόνο από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε το Ρέθυμνο τις τελευταίες ημέρες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα γης, με σοβαρές επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Σοβαρά προβλήματα δημιούργησαν και οι φωτιές σε Φωκίδα, Ζάκυνθο, Αχαΐα και Εύβοια. Κάηκαν στρέμματα δασών, εκκενώθηκαν οικισμοί.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, οι διαχρονικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η υποβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών είναι τεράστιες. Πρόκειται για αποτελέσματα της εγκληματικής στρατηγικής κόστους – οφέλους, της ανταποδοτικότητας και της “ατομικής ευθύνης” που διαπνέουν την ευρωενωσιακή πολιτική και οδηγούν στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

Ο “κοινός ευρωπαϊκός συντονισμός” στο πλαίσιο του “μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ” (RescEU), που διαφημίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, στην πραγματικότητα σημαίνει την ανακύκλωση ελαχίστων πυροσβεστών, μέσων και αεροσκαφών πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα κι αυτό μόνο σε “εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις”, με τις ελλείψεις να διαιωνίζονται και τους λαούς ουσιαστικά να μένουν απροστάτευτοι.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αλβανία, Ιταλία και Ελλάδα, πυροσβεστικά αεροσκάφη κρατών-μελών, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιχειρούσαν από χώρα σε χώρα ακόμη και εάν στις χώρες τους μαίνονταν πυρκαγιές και διατηρούταν το αυξημένο επίπεδο κινδύνου. Πρόκειται για απόδειξη της γύμνιας σε προσωπικό, μέσα και υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ανάγκες των λαών για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να θυσιάζονται στον βωμό των κερδών των επιχειρηματικών επενδυτικών συμφερόντων που βλέπουν τα δάση και τη γη ως πηγή πλούτου, ούτε και στη στρατηγική κόστους – οφέλους».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στο αίτημα άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες από τις φωτιές του Ρεθύμνου και των άλλων περιοχών που επλήγησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

– Στο ότι ο πακτωλός κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ κατευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι σε λαϊκές ανάγκες, όπως η άμεση ενίσχυση με προσωπικό, μέσα και υποδομές των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε όλες τις χώρες με ευθύνη του κράτους, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις ελλείψεις των 3.500 οργανικών θέσεων πυροσβεστών;

– Στο γεγονός ότι ο “μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ” όχι μόνο δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, αλλά ανακυκλώνει τα πενιχρά μέσα και προσωπικό, από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, διαιωνίζοντας τη γύμνια υποδομών;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.