Φαγητό στο χέρι και και μαγείρεμα αντί ταβέρνας για τους τουρίστες

Ημερομηνία:

Νέες συνήθειες έχουν υιοθετήσει την τελευταία διετία στις διακοπές τους Έλληνες και ξένοι τουρίστες, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος, την ίδια στιγμή που ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν «μαχαίρι» και στις δαπάνες της εστίασης προκειμένου να συγκρατήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών, επιλέγοντας συχνότερα, αντί για την έξοδο τους σε κάποια ταβέρνα, το μαγείρεμα ή το «γρήγορο» φαγητό στο χέρι.

«Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας διακοπών, ένα ζευγάρι βγαίνει πλέον για φαγητό κατά μέσο όρο, μόνο τις δύο μέρες. Τις υπόλοιπες, είτε ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ για να μαγειρέψει, είτε επιλέγει το φαγητό στο χέρι» σημειώνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

Αυτό αποτυπώνεται εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, και στην εικόνα που παρουσιάζουν τα καταστήματα εστίασης σε αρκετά δημοφιλή νησιά της χώρας. Σε μία περίοδο όπου στο παρελθόν είχαν πληρότητες της τάξεως του 100%, φέτος «δεν πιάνουν ούτε το 60%, ακόμη και τις ώρες αιχμής» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Μειωμένο, ταυτόχρονα, είναι και το ύψος των παραγγελιών, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι ακόμη και όταν τελικά αποφασίσουν να βγουν για φαγητό.

Την ίδια στιγμή, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στα νησιά παίρνουν σημαντική ώθηση από την παρουσία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ενδεικτικό είναι πως το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenΙQ, τα σούπερ μάρκετ στα νησιά κατέγραψαν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (+12,9% στην Κρήτη και +14% στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου) έναντι +9,3% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Παράλληλα, η συνεισφορά των νησιών στις συνολικές πωλήσεις των λιανεμπορίου τροφίμων έφτασε το 11,2% στην «καρδιά» του καλοκαιριού, από 8,4% στο σύνολο του έτους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές το 2024, ενώ ένας στους τρεις, ότι θα κάνει πιο περιορισμένες. Ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις διακοπές τους αναφέρουν κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%), το κόστος των καυσίμων (37%) αλλά και της εστίασης σε ποσοστό 33%.https://www.cnn.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επίδομα αναπηρίας: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται έως 846...

Το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του ΕΦΚΑ προσφέρει σημαντική οικονομική...

“Μεταμορφώνοντας ένα Έθνος”: Εκδήλωση για τον Ελευθέριο...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο. Ο Κρητικός Σύλλογος...

Επίδομα αναπηρίας: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται έως 846...

Το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του ΕΦΚΑ προσφέρει σημαντική οικονομική...

“Μεταμορφώνοντας ένα Έθνος”: Εκδήλωση για τον Ελευθέριο...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο. Ο Κρητικός Σύλλογος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Επίδομα αναπηρίας: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται έως 846 ευρώ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του ΕΦΚΑ προσφέρει σημαντική οικονομική...

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την εμπορική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΗΚ, Νίκος Αναστασίου, τόνισε ότι...

Την Παρασκευή τα εγκαίνια του Κέντρου Υφαντικής στα Ανώγεια

Εγκαινιάζοντας έναν νέο χώρο αφιερωμένο στη διατήρηση, ανάδειξη και...

“Μεταμορφώνοντας ένα Έθνος”: Εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Μέριλαντ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο. Ο Κρητικός Σύλλογος...