Με «φόρα» οι προκρατήσεις στην Κρήτη ενόψει του Πάσχα των καθολικών

Αυξάνονται η ζήτηση και οι αεροπορικές θέσεις
Το Πάσχα των καθολικών σηματοδοτεί την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, στα τέλη Μαρτίου. Οι προκρατήσεις πηγαίνουν «με φόρα και το νησί μας έχει αυξημένη ζήτηση από όλες τις αγορές».

Όπως έγραψε η «Π» φέτος οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αύξηση στις θέσεις τους κατά 7% φθάνοντας τα 5.350.000.

Επιπλέον στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» έγιναν αναγκαία τεχνικά έργα ασφαλτόστρωσης για τη συντήρηση τμημάτων του οδοστρώματος και οι νέες διαγραμμίσεις, στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης.

Ενώ αναβαθμίστηκε και η εξυπηρέτηση του κόσμου μετά την ανανέωση του στόλου των οχημάτων μεταφοράς των επιβατών της εταιρείας swiss port-skyserv.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φέτος θα λειτουργήσει νέο σύστημα κλιματισμού.

Οι πιο πιστοί επισκέπτες του νησιού παραμένουν οι Γερμανοί, Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, ενώ έχουμε μεγάλο όγκο τουριστών από σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία κ.ά.

Το αεροδρόμιο Ηρακλείου συνδέει την Κρήτη με περισσότερες από 40 χώρες.

Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση προκρατήσεων είναι καλές και όπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή και σοβαρή δουλειά από όλους για να έχουμε και φέτος μια δυναμική τουριστική σεζόν.

Αυξάνεται η ζήτηση της Κρήτης

Στην μεγαλύτερη αγορά τροφοδότη ξένων επισκεπτών προς την Ελλάδα, Γερμανία, τα μηνύματα είναι θετικά. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διεθνείς παίκτες της τουριστικής σκηνής, τονίζεται ότι παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση οι διακοπές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους Γερμανούς το έτος 2024, καθώς υπολογίζεται τη νέα τουριστική χρονιά να πραγματοποιήσουν περίπου 70 εκατομμύρια ταξίδια, διάρκειας 5 και πλέον ημερών.

Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά, είπε στην «Π» ο κ. Μιχάλης Βλατάκης

Με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα φαβορί για διακοπές στο εξωτερικό για τους Γερμανούς, στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Αυστρία. Ο διεθνής Tour Operator DER Touristik κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης το 2024 σε σχέση με πέρυσι, με το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα αλλά και τη Θάσο να παρουσιάζουν αξιόλογη δυναμική. Στο μεταξύ για τον Tour Operator Schauinsland ιδιαίτερα «υποσχόμενοι» προορισμοί για το 2024 είναι η Χαλκιδική και η Κέρκυρα.

Η Ελλάδα ωστόσο αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για οικογένειες και ζευγάρια στη γερμανόφωνη αγορά, σύμφωνα με τον Tour Operator FTI, με τις προκρατήσεις του 2024 να κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Για τον Tour Operator Alltours το χειμερινό πρόγραμμα city break 2023/2024 τρέχει πολύ ικανοποιητικά, ενώ σχεδιάζεται το τρέχον έτος ένταξη χειμερινών πακέτων και στη Θεσσαλονίκη.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την μεγάλη πλατφόρμα κρατήσεων Holidaycheck όπου καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για το 2024 για την Κρήτη, τα μικρά ελληνικά νησιά, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική, τη Ζάκυνθο και τέλος τη Θάσο. Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί ότι για το 2024 η αεροπορική εταιρεία Eurowings θα αυξήσει κατά 8% περίπου την διαθεσιμότητα σε προσφερόμενες θέσεις αλλά και τον αριθμό των πτήσεων.

Αγγλία: Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Βρετανών

Στην δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό το 2023,στην έκθεση της ΑΒΤΑ (Association of British Travel Agents) για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Βρετανών για το 2024 τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση. Πρώτη επιλογή για τους Βρετανούς θα είναι η Ισπανία, δεύτερη η Ιταλία, τρίτη η Γαλλία και ακολουθούν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία αποτελούν τους πλέον σημαντικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς στην ιρλανδική αγορά, με την Ελλάδα να έχει σημειώσει σημαντική αύξηση κατά το 2023 και τους ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά το 2024.

Εστιάζοντας στο πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών η Easyjet κάνει λόγο για αύξηση 6,3% στο πτητικό έργο (capacity) των πτήσεων για την Ελλάδα. Από την πλευρά της η British Airways, αμέσως μετά την εκπτωτική δράση (January sales) που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024, δείχνει άνοδο κρατήσεων της τάξης του 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο μεταξύ και ο όμιλος Jet2, προσφέρει 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις και 320 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα, περισσότερα από 100 δρομολόγια από 11 αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα, ενώ οι πελάτες της Jet2holidays θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 20 ελληνικών προορισμών.

Γαλλία: Στην 3η θέση η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Γάλλων

Στην τρίτη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, αυτή της Γαλλίας που στο 2023 έστειλε στην Ελλάδα 1,920 εκατομμύρια ταξιδιώτες (αύξηση 4,2% σε σχέση με πέρυσι) οι έρευνες για τη διάγνωση της ταξιδιωτικής επιθυμίας των Γάλλων το 2024 σημειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη (3η) θέση, αναφορικά με τα ταξίδια μικρής και μέσης απόστασης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία μπροστά από τη μητροπολιτική Γαλλία.

Η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η στόχευση για το 2024 είναι οι άνω των 60.000 Γάλλων ταξιδιωτών και οι 200.000 διανυκτερεύσεις.

Το Voyage Privé έχει ολοκληρώσει τις πρώτες είκοσι ημέρες του Ιανουαρίου 1.310 κρατήσεις για την Ελλάδα, για 3.470 άτομα και 10.919

διανυκτερεύσεις, με μέσο όρο δαπάνης τα 1.210 ευρώ κατ’ άτομο. Στο μεταξύ ο travel agent FRAM – Karavel σχεδιάζει να προωθήσει προορισμούς πέραν των παραδοσιακών, όπως είναι η Κόρινθος/Λουτράκι, η Καλαμάτα, η Κως και μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα στείλει το 2024 περισσότερους από 87.489 Γάλλους επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2023, με τους μισούς περίπου να επιλέγουν την Κρήτη πέρυσι.https://patris.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.