Φωτογραφία ντοκουμέντο του εξόριστου Βαρδή Βαρδινογιάννη το 1967

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη μαζί στην εξορία στην Αμοργό, το 1967

Φωτογραφία ντοκουμέντο του εξόριστου Βαρδή Βαρδινογιάννη το 1967

Με μια φωτογραφία από το παρελθόν, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θυμήθηκε την 21η Απριλίου του 1967.

Όταν αξιωματικοί του στρατού υπό τον πραξικοπηματία συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο κατέλαβαν την εξουσία παράνομα και έβαλαν την ελληνική δημοκρατία στο γύψο.

Δημοσίευσε στο instagram μια φωτογραφία από την Αμοργό όπου ο σύζυγός της, Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν εξόριστος ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού.

H πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO περιέγραψε με έντονη συγκίνηση πώς βίωσε αυτή την περίοδο και έστειλε το δικό της μήνυμα για την μαύρη επέτειο αλλά και για την περιπέτεια του κορονοϊού που βιώνει σήμερα ο τόπος, σημειώνοντας ότι και πάλι “θα νικήσουμε” :

«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη ζωή μας.

Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στην μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού.

Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι.

Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση.

Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα.

Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός.

Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε.

Θα νικήσουμε.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.