Γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις σκέψεις μας;

Γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις σκέψεις μας;

Οι σκέψεις ταλανίζουν το καθένα μας ξεχωριστά. Πολλοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για αυτές, κάποιοι άλλοι ντρέπονται ή τις κρατάνε μέσα τους. Ανάλογα με τη σκέψη μπορεί να ειπωθεί ή και όχι.

  • Υπάρχουν σκέψεις θετικές, αρνητικές ή και μη ελεγχόμενες. Δυσκολευόμαστε να ανοιχτούμε και να μιλήσουμε σκεπτόμενοι ότι δεν θα μας καταλάβουν, ή θα πιέσουμε το συνομιλητή μας, είτε εκείνος είναι ένας γονέας, είτε ένας φίλος ή ο/η σύντροφος μας.
  • Συχνά με προσεγγίζουν άνθρωποι βλέποντας στα μάτια τους την ανάγκη που έχουν για να μιλήσουν και παράλληλα να μη σχολιάστουν αρνητικά, ή να ξανά βιώσουν άλλη μια απογοητευτική συμπεριφορά. Στο άκουσμα του ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή, ενώ μπορεί στις μέρες μας ακόμα να θεωρείται από ένα ποσοστό ανθρώπων ως αρνητικά στιγματισμένοι που έχουν επιλέξει να συμβουλεύονται ψυχολόγο, παράλληλα όμως ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει να μιλήσει και να εκφράσει τα παράπονα του, τις ανησυχίες του σε έναν άνθρωπο που μπορεί να τα εμπιστευτεί, γνωρίζοντας επίσης ότι υπάρχει το απόρρητο που καθιστά άμεσα μια ανακούφιση. Συνήθως όταν δεν έχουμε σε ποιον να πούμε έστω μια σκέψη μας, να τη μοιράστουμε, κλεινόμαστε ακόμα πιο βαθιά στον εαυτό μας. Είναι ανάγκη να μπορούμε να έχουμε αρχικά των έλεγχο των σκέψεων μας και μετέπειτα ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να τις ακούσουν.
  • Τι γίνεται όμως όταν φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για αυτές τις σκέψεις;
  • Στις πρώτες συνεδρίες μου πλέον σαν ψυχολόγος, ήμουν και εγώ αρκετά κλειστή στο να επεκταθώ βαθιά και να με γνωρίσω καλύτερα. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε που πηγαίνει να μοιραστεί τα προσωπικά του στοιχεία. Η θεραπευτική σχέση είναι μια σχέση όπου χτίζεται με το καιρό, όπως και η εμπιστοσύνη σε κάθε είδους σχέση. Ο ψυχολόγος μου σε πρώτες συνεδρίες μου είχε πει κάτι το οποίο με στιγμάτισε θετικά· “Πες ότι ήμουν γιατρός θα ντρεπόσουν να μου δείξεις τις πληγές σου;”
  • Ήταν τόσο όμορφο που το σκέφτομαι έως σήμερα, όπως και ότι επιβεβαιώνω κάθε μέρα πιο πολύ την επιλογή μου.
  • Η επικοινωνία σε μια σχέση λειτουργούν σαν τη μπαταρία στο κινητό μας που πρέπει να τη φορτίζουμε συνεχώς ώστε να έχουμε τη χρησιμότητα που μας παρέχει το κινητό. Όταν το κινητό κλείνει, άμεσα δεν μας προσφέρει τίποτα. Έτσι και στις σχέσεις όταν δεν καλλιεργηθεί η επικοινωνία, φθείρεται και λήγει η σχέση. Άρα όταν δεν υπάρχουν σκέψεις, δεν υπάρχει και επικοινωνία. Και όταν δεν τις μοιραζόμαστε πλήττουμε. Από την σκέψη “μήπως αποτύχω επαγγελματικά” , μέχρι τη σκέψη που μας δημιουργείτε όταν έχουμε να δούμε καιρό ένα αγαπημένο μας πρόσωπο “μου έλειψες”. Όταν μοιραζόμαστε γεμίζουμε ευχάριστα συναισθήματα.
  • Ο καθένας από εμάς εκεί έξω έχει το δικό του φορτίο στη πλάτη του, μη ντρέπεστε να επικοινωνείτε και να εκφράζετε τις σκέψεις σας. Σκεφτείτε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να φύγουν άνθρωποι από το κύκλο σας, είτε επειδή δεν συμφωνούν με τα πιστεύω σας, είτε γιατί για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να συνεχίσουν την επαφή μαζί σας.
  • Όταν φεύγουν άνθρωποι από δίπλα μας σημαίνει ότι δεν μας ταίριαζαν, όπως δεν ταιριάζαμε και εμείς με αυτούς, χωρίς να τους κατακρίνουμε. Δεν είναι στενάχωρο αυτό, παράλληλα θα έλεγα πολύ ευχάριστο. Ούτως η άλλως μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας κάνουμε τα ξεκαθαρίσματα μας. Όπως τα παλιά μας ρούχα μας χάρισαν στιγμές χαρούμενες όσο μας έκαναν, στη πορεία όμως αντικαταστάθηκαν.
  • Είναι όμως και κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα μας με κάθε είδους περίεργη ή όχι σκέψη μας, μαζί μας στις χαρές μας και στις λύπες μας και πρέπει καθημερινά με το δικό μας τρόπο ξεχωριστά να τους δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας.
  • Εστιάσετε στις θετικές και όμορφες σκέψεις και βρείτε ακόμα πιο όμορφους ανθρώπους να τις μοιραστείτε!

Η Μαριάννα Παντελάκη ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική στο τομέα της ψυχολογίας ως απόφοιτη του του πανεπιστημίου Staffordshire University.

Τα σχόλια είναι κλειστά.