Φόβος απιστίας και πώς να τον ξεπεράσεις

Η απιστία είναι μια πράξη που κλονίζει την εμπιστοσύνη ενός που τη βιώνει, ακόμη και σε ανεπανόρθωτο βαθμό

Φόβος απιστίας και πώς να τον ξεπεράσεις

Η απιστία είναι μια από τις πιο επαίσχυντες πράξεις που μπορεί να συμβούν μέσα σε μια σχέση. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Τι συμβαίνει όμως όταν ο φόβος της απιστίας «παίρνει τα ηνία» με αποτέλεσμα να μη νιώθεις πια ο εαυτός σου;
Παρελθοντική πράξη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φοβία αυτή δημιουργείται σε συνάρτηση και προσανατολισμό με μια παρελθοντική πράξη. Ίσως να βίωσες την απιστία στο παρελθόν και να έχεις το άγχος ότι θα την ξαναπεράσεις.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσεις τα όποια συναισθήματά σου. Με το να τα αναγνωρίσεις, μπορείς να τα κατανοήσεις μέσω της ερμηνείας και να τα ξεπεράσεις. Η απιστία δικαιολογημένα σε έχει κάνει να φοβάσαι.

Όμως αυτός ο φόβος θα έπρεπε κάποτε να σταματά να υπάρχει. Αν συνεχίζει να γίνεται δυσλειτουργικός στην καθημερινή σου αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σου, τότε προφανώς και θα θέλεις να κάνεις κάτι για αυτό.

Αυτογνωσία

Σημείωσε σε ένα χαρτί τις σκέψεις σου. Γράψε με κάθε λεπτομέρεια πώς αισθάνεσαι σκεπτόμενη το περιστατικό της απιστίας. Πώς αισθάνεσαι που είσαι σε σχέση στο παρόν. Σημείωσε τα θετικά στοιχεία της σχέσης σου και δώσε έμφαση σε αυτά.

Να θυμάσαι πάντα ότι ο σύντροφός σου δε σε έχει απατήσει, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Μη λειτουργείς με τη νοοτροπία ότι σε έχει απατήσει ήδη και προσπαθείς μονίμως να το αποδείξεις μέσα από σκηνές ζηλοτυπίας και τσακωμούς.

Το παρελθόν είναι παρελθόν

Είναι fact. Ό,τι έγινε τότε, όσο άσχημα κι αν ένιωσες που κάποιος πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου με τον χειρότερο τρόπο, αυτό ανήκει στο παρελθόν. Συνιστά χαρακτηριστικό ενός προηγούμενού σου συντρόφου.

Μην αντιμετωπίζεις τον τωρινό σου σύντροφο ως τον πρώην σου. Μην τον «εκδικείσαι» γιατί δεν είχες την ευκαιρία να νιώσεις ότι «δικαιώθηκες» στο παρελθόν.

Ο τωρινός σου σύντροφος είναι καινούργιος και εντελώς διαφορετικός. Ως έτσι οφείλεις να τον αντιμετωπίζεις. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτόν στο 100%. Αλλά όχι και το άλλο άκρο, να αμφιβάλλεις δηλαδή συνέχεια.

Συμβουλευτική

Αν η φοβία της απιστίας προξενεί δυσλειτουργία στη σχέση σας, η οποία προκύπτει από τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις εσύ, τότε καλό είναι να επισκεφθείς έναν ειδικό περί του θέματος.

Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να «αποδομήσεις» τις αρνητικές σου σκέψεις και να γίνεις πιο λειτουργική τόσο ως προς εσένα, όσο και ως προς τη σχέση σου

Τα σχόλια είναι κλειστά.