Φράγμα Αποσελέμη: Νεκρά ψάρια σήμαναν συναγερμό στο Δήμο Χερσονήσου

Φράγμα Αποσελέμη: Νεκρά ψάρια σήμαναν συναγερμό στο Δήμο Χερσονήσου

Δεκάδες νεκρά ψάρια τα οποία εντοπίστηκαν στις εκβολές του φράγματος Αποσελέμη σήμαναν συναγερμό στο Δήμο Χερσονήσου, που έσπευσε να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή ενημέρωσε αμέσως το Λιμεναρχείο, το ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να καταγράψουν το γεγονός και παράλληλα να προχωρήσουν οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους οποίους θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου των ψαριών.

Το πρωί έγινε περισυλλογή όλων των νεκρών ψαριών, και μέσα στις επόμενες μέρες αφού ολοκληρωθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι θα προκύψει και το αποτέλεσμα της αιτίας που προκάλεσε το θάνατο τους.

Σε πρώτη φάση αυτό που εικάζεται είναι ότι το πιθανότερο σενάριο σε σχέση με τα αίτια θανάτου, είναι ότι οφείλονται στην έλλειψη οξυγόνου, καθώς τα ψάρια εγκλωβίστηκαν σε ένα σημείο που υπήρχε μόνο γλυκό νερό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν. Όπως είναι γνωστό, το φαινόμενο αυτό έχει ξανασυμβεί, και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επαναληπτικότητα του.

Θυμίζουμε ότι και πέρυσι το καλοκαίρι, είχαν ανασυρθεί δύο φορτηγά νεκρά ψάρια που όπως επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά δε χάθηκαν επειδή ανέκυψαν ζητήματα τοξικότητας αλλά από έλλειψη οξυγόνου. Αντίστοιχα το φαινόμενο των νεκρών ψαριών είχε καταγραφεί ξανά το Μάιο του 2022, και τότε είχε αποδοθεί στην «ερυθρά παλίρροια» που  είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού  όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών  και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να ανησυχούν σε σχέση με την ποιότητα του νερού που φεύγει από το φράγμα για να καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές, διότι έχει υποστεί διύλιση και έχει ελεγχθεί πολλαπλώς από επαναλαμβανόμενους εργαστηριακούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, το νερό υφίσταται υψηλή επεξεργασία και περνά από τέσσερα διαφορετικά στάδια ελέγχου που γίνονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για να διασφαλιστεί η απόλυτη καθαρότητα του.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.