Fraport: Πότε θα λειτουργήσει το ραντάρ στο Αεροδρόμιο Χανίων

Ημερομηνία:

Διαβεβαιώσεις για λειτουργία του πολύπαθου ραντάρ στο αεροδρόμιο Χανίων το 2026, έδωσε η Fraport στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στελεχών της με δημοσιογράφους των Χανίων, σημειώνοντας ότι το έργο έχει ανατεθεί στον ανάδοχο και διευκρινίζοντας ότι χρειάστηκε να συμφωνηθούν με την πολεμική αεροπορία πάνω από 1000 σημεία προδιαγραφών και αφορά διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων σε κάθε επίπεδο (τεχνικό, διαγωνιστικό, νομικό, αξιολόγησης, κλπ.) που συμμετέχουν διεθνείς αναγνωρισμένοι οίκοι.

Σύμφωνα με την Σύμβαση Παραχώρησης ο Παραχωρησιούχος πρέπει να προμηθεύσει συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας για την διαχείριση των τερματικών περιοχών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων Χανίων, Ανδραβίδας, Αράξου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Ο Παραχωρησιούχος αιτήθηκε τις απαιτούμενες προδιαγραφές των συστημάτων πριν την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που είναι εν γένει χρονοβόρα, και έλαβε την αρχική έκδοση τους από μεν την Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο 2018, και την σύμφωνη γνώμη από την ΥΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Παραχωρησιούχος, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, προχώρησε άμεσα στις ενέργειες του και αιτήθηκε την έναρξη του απαιτούμενου προγράμματος επιτόπιων επισκέψεων που είναι προ-απαιτούμενες για την προετοιμασία του διαγωνισμού. Αφού αναιρέθηκαν οι περιορισμοί μετακινήσεων λόγω πανδημίας, έγιναν οι επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα σχετιζόμενα αεροδρόμια (Χανίων, Αράξου, Ανδραβίδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς). Μετά τις αρχικές επιτόπιες επισκέψεις παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία η έκδοση των αναβαθμισμένων προδιαγραφών.

Μετά από αναλυτική εξέτασή τους σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές για συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας πολιτικών αεροσκαφών, ο τεχνικός φάκελος ολοκληρώθηκε τέλος του 2022 και ξεκίνησε άμεσα η προετοιμασία του διαγωνισμού – προετοιμάστηκαν τα υπόλοιπα τεύχη (Νομικά, Πίνακες Συμμόρφωσης, Σύμβαση, Τεχνικές Περιγραφές, κείμενο Αίτησης Προσφοράς RFP, κλπ.)

Ο διαγωνισμός, που ήταν επίσης πολύ απαιτητική διαδικασία, ολοκληρώθηκε και ανατέθηκε το έργο στην ανάδοχη εταιρεία και έχει ξεκινήσει η παραγωγή των σχετικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι θα γίνει εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΥΠΑ, ώστε τα συστήματα να καταστούν πλήρως λειτουργικά. Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι για να λειτουργήσει το radar στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει , όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (Πολεμική Αεροπορία, ΥΠΑ, κλπ), να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από πλευράς τους.

Παράλληλα, από μεριάς εταιρείας επισημάθηκε ότι ακόμη και με την εγκατάσταση του νέου ραντάρ, η αύξηση της χωρητικότητας των κινήσεων, εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους, όπως την περαιτέρω στελέχωση του προσωπικού των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κλπ. θέματα τα οποία δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά της.

zarpanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Ολόκληρη οικογένεια πίσω από τη σπείρα...

Τρία αδέρφια και τρεις συνεργοί είχαν στήσει «φάμπρικα» τηλεφωνικών...

Όμιλος Sani/Ikos: Επένδυση άνω των 220 εκατ....

Με επένδυση ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ, το...

Χανιά: Ολόκληρη οικογένεια πίσω από τη σπείρα...

Τρία αδέρφια και τρεις συνεργοί είχαν στήσει «φάμπρικα» τηλεφωνικών...

Όμιλος Sani/Ikos: Επένδυση άνω των 220 εκατ....

Με επένδυση ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ, το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν

Τα στάδια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Πρόοδος σημειώνεται στις...

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο του, τον πέτυχε μία στο πόδι

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

«Μαύρη βροχή» στην Τεχεράνη: Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν προκαλεί εφιαλτική οικολογική κρίση

Ο πόλεμος είχε ήδη σκοτεινιάσει τον ουρανό της Τεχεράνης...

Επαναπατρισμός θησαυρών: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους

Στην Ελλάδα επέστρεψαν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί...