FT: Η Ελλάδα στα επτά οικονομικά θαύματα του κόσμου

Ημερομηνία:

Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας είχαν έντονο ελληνικό χρώμα και μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί οι Financial Times σε άρθρο τους επαναφέρουν τον ορισμό «βαπτίζοντας» τη λίστα των χωρών που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία ως «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου».

Όπως τονίζεται, «σε ζοφερές περιόδους όπως η τωρινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο προβλήματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημανθούν οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία» και -σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT- οι επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που κινείται προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι: το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Χώρες οι οποίες «χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση».

Η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι FT υπογραμμίζουν πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω της πανδημίας είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Επιπλέον, τονίζεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται σε λιγότερο από 10%, όταν το ποσοστό αυτό κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε φτάσει στο 50%. Τέλος, η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4% και ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Όπως επισημαίνεται, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης καθώς έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο συγγραφέας διαπιστώνει πως παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική τους αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατούσε εφησυχασμός.

Η «εκπληκτική» Ιαπωνία

Βέβαια, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η πιο εκπληκτική χώρα στη λίστα είναι η Ιαπωνία, όπου η ανάπτυξη στην πραγματικότητα αυξάνεται. Η υποτιθέμενη αδύναμη εταιρική της κουλτούρα έχει αυξήσει τα περιθώρια κέρδους, ενώ το κόστος εργασίας είναι τώρα χαμηλότερο στην Ιαπωνία από ό,τι στην Κίνα και το φθηνό γιεν ενισχύει τις εξαγωγές.

«Αυτά τα έθνη έχουν κορυφαίες επιδόσεις φέτος και εν μέσω βάσιμων ανησυχιών για τις παγκόσμιες προοπτικές, αναδύεται ένα νέο σύνολο νικητών», καταλήγει το άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν...

Μισθοί: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν...

«Καμπανάκι» στις επιχειρήσεις για διαφορά 5% μεταξύ ανδρών και...

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν...

Μισθοί: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν...

«Καμπανάκι» στις επιχειρήσεις για διαφορά 5% μεταξύ ανδρών και...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή

Το κυριακάτικο μήνυμα του Πρωθπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Στην...

Δήμος Ηράκλειο:Μια σημαντική είδηση στην ανασκόπηση του Αλέξη Καλοκαιρινού

Καλημέρα. Εύχομαι να είστε καλά! Η κήρυξη περιοχών του...

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν...

Τρεις κι ο κούκος στο αμφιθέατρο

Σε τμήματα ΑΕΙ φοιτητές και φοιτήτριες χωρούν σε μία...