FT: Η Ελλάδα στα επτά οικονομικά θαύματα του κόσμου

Ημερομηνία:

Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας είχαν έντονο ελληνικό χρώμα και μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί οι Financial Times σε άρθρο τους επαναφέρουν τον ορισμό «βαπτίζοντας» τη λίστα των χωρών που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία ως «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου».

Όπως τονίζεται, «σε ζοφερές περιόδους όπως η τωρινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο προβλήματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημανθούν οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία» και -σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT- οι επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που κινείται προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι: το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Χώρες οι οποίες «χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση».

Η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι FT υπογραμμίζουν πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω της πανδημίας είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Επιπλέον, τονίζεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται σε λιγότερο από 10%, όταν το ποσοστό αυτό κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε φτάσει στο 50%. Τέλος, η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4% και ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Όπως επισημαίνεται, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης καθώς έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο συγγραφέας διαπιστώνει πως παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική τους αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατούσε εφησυχασμός.

Η «εκπληκτική» Ιαπωνία

Βέβαια, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η πιο εκπληκτική χώρα στη λίστα είναι η Ιαπωνία, όπου η ανάπτυξη στην πραγματικότητα αυξάνεται. Η υποτιθέμενη αδύναμη εταιρική της κουλτούρα έχει αυξήσει τα περιθώρια κέρδους, ενώ το κόστος εργασίας είναι τώρα χαμηλότερο στην Ιαπωνία από ό,τι στην Κίνα και το φθηνό γιεν ενισχύει τις εξαγωγές.

«Αυτά τα έθνη έχουν κορυφαίες επιδόσεις φέτος και εν μέσω βάσιμων ανησυχιών για τις παγκόσμιες προοπτικές, αναδύεται ένα νέο σύνολο νικητών», καταλήγει το άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κτηνοτρόφοι: Υποχρεωτικός ηλεκτρονικός βώλος στα αιγοπρόβατα για...

Νέα υποχρέωση για τους κτηνοτρόφους φέρνει η εφαρμογή του...

Τουρισμός: Τι συζητούν αρνητικά οι ξένοι για...

Τι αναφέρει η έκθεση Greece Reputation Tracker του ΙΝΣΕΤΕ...

Κτηνοτρόφοι: Υποχρεωτικός ηλεκτρονικός βώλος στα αιγοπρόβατα για...

Νέα υποχρέωση για τους κτηνοτρόφους φέρνει η εφαρμογή του...

Τουρισμός: Τι συζητούν αρνητικά οι ξένοι για...

Τι αναφέρει η έκθεση Greece Reputation Tracker του ΙΝΣΕΤΕ...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

11η Σεπτεμβρίου 2001, 25 χρόνια μετά: Η Νέα Υόρκη τιμά τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος που άλλαξε τον κόσμο

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις...

Δήμος Ηρακλείου:Άνοιξε τις πύλες της η εμβληματική έκθεση Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι

– Επίσημα εγκαίνια Σάββατο 12/9 (video) Σταύρος Αρναουτάκης: «Μέσα από...

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στ. Αρναουτάκης: Ενισχύουμε διαχρονικά την εκπαιδευτική διαδικασία και διασφαλίζουμε...

Ε.Π.Κ.Κρητης: Δημόσια παρέμβαση -‘Κραυγή” αγωνίας.γισ τον Β.Ο.Ά.Κ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ανταποκρινόμενη στο κύμα οργής...