Γ.Δημητριάδης: “Χρέος της Πολιτείας η άμεση δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης”

Μέσα σ’ένα κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον που βρίσκεται σε κρίση τα φαινόμενα βίαιης και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς συνεχώς αυξάνονται. Δυστυχώς ακούμε κάθε μέρα για γυναικοκτονίες, δολοφονίες, βιασμούς και παιδική κακοποίηση.

Τα αίτια και οι παράγοντες της βίας είναι πολλοί και αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την καταστολή και όχι απλώς για τη θεραπεία του φαινομένου.

Τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί μια μεγάλη αύξηση των βίαιων πράξεων που προκαλούν ανθρώπινες τραγωδίες, σπέρνοντας έτσι τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες αλλά και καταστώντας ένα περιβάλλον προβληματικό, μολυσμένο και νοσηρό. Η κοινωνική ρευστότητα της εποχής μας, η ανεργία, η φτώχεια και οι ανισότητες, δημιουργούν πλέον στους ανθρώπους το οδυνηρό συναίσθημα της απομόνωσης, της απόρριψης και της μοναξιάς, τα οποία συντελούν άμεσα στην έξαρση τέτοιων βίαιων και εγκληματικών πράξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη την τωρινή ατμόσφαιρα και τη διόγκωση της κοινωνικής παθογένειας και εγκληματικότητας, ο ‘’Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων‘’ προτείνει να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα ολιστικά, επανδρώνοντας σε κάθε Δήμο και Νομό κέντρα ενημέρωσης και υποστήριξης, με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό όπως ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς παιδαγωγούς, ώστε να παρατηρούν, να ανιχνεύουν, να ερμηνεύουν και τελικά να αντιμετωπίζουν τέτοιες μελλοντικές παραβατικές συμπεριφορές εντοπίζοντας έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια ενός παιδιού αλλά και ενηλίκου που υποδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά παρέχοντας άμεσα ψυχολογική υποστήριξη για την άμεση καταστολή τους.

Τέλος προτείνεται να πραγματοποιούνται ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια και ομιλίες από ειδικούς που θα ενημερώνουν ολόπλευρα τους πολίτες για θέματα που προβληματίζουν τη σημερινή κοινωνία, όπως είναι το bulling και η επιθετικότητα αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα παροχής ατομικής θεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα και βίαιη συμπεριφορά.

Χρέος λοιπόν της Πολιτείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενεργός δραστηριοποίηση για τη μετάγγιση αξιών και υγιών προτύπων, την μύηση σε υψηλές αξίες της ζωής και τη διάπλαση ακέραιων προσωπικοτήτων, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι σεβασμό και κατανόηση προς τον εαυτό τους, τον συνάνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή.

Τέλος οφείλουμε επιτέλους όλοι μας σαν άνθρωποι να στρέψουμε το βλέμμα μας προς το διπλανό μας, να επιδείξουμε ενδιαφέρον και συμπαράσταση εκεί που χρειάζεται ώστε να κατορθώσουμε να συνάψουμε πραγματικές σχέσεις αγάπης και δεσμούς φιλίας, φτιάχνοντας έτσι μία πιο υγιή κοινωνία αλλά και έναν καλύτερο κόσμο για μας και τα παιδιά μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.