Γ. Μαραβελάκης: Πως μπορεί η κυβέρνηση να σώσει το μέλλον του τουρισμού

Γ. Μαραβελάκης: Πως μπορεί η κυβέρνηση να σώσει το μέλλον του τουρισμού

Στον αέρα βρίσκεται ο χρόνος έναρξης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» και της αναστολής λειτουργείας τους μέχρι νεότερα που ανακοινώνουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ, με μπαράζ επιστολών τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Με την πτώση αυτή στην χωρας έρχεται και η κατρακυλά της Ελληνικής Οικονομίας καθώς  ο «Τουρισμός» είναι η μοναδική βιομηχανία μας.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία  (Tour Operator) του εξωτερικου, επικαλούμενοι την επιδημία του κορωνοϊού, ενημέρωσαν τους ξενοδόχους πως δεν πρόκειται να καταβάλουν τα χρήματα για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όπως επίσης και την ακύρωση δεσμευτικών συμβολαίων (guarantee). Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή των χρημάτων τους στο μέλλον (χωρίς χρονικό προσδιορισμό) ή να μην καταβληθούν καθόλου.

Με βάση τους όρους των συμβολαίων, οι προκαταβολές καταβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως και τις 31 Μαρτίου και αποτελούν την ανάσα ζωής  των ξενοδοχείων για τη σεζόν που ακολουθεί. Για να τις εξασφαλίσουν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι προσφέρουν τα δωμάτιά τους στους τουρ οπερέιτορ με έκπτωση έως 30% για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (early bookings).

Για να γίνει κατανοητό σε όλους να αναφέρουμε ότι ο τζίρος των early bookings είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών των εποχικών ξενοδοχείων.

Με τα ποσά από τις προκρατήσεις, τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία χρηματοδοτούν απαραίτητα έργα συντήρησης για την επαναλειτουργία τους, έδιναν παραγγελίες σε προμηθευτές και προσλάμβαναν προσωπικό. Αρκετές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν τις προκαταβολές για να καλύψουν την ύστατη ώρα «τρύπες» της προηγούμενης χρονιάς καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Τα εποχικά ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και αποτελούν, πρακτικά, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Η τουριστική σεζόν του 2020 πλέον θεωρείτε μια τελειωμένη σεζόν μετά και την ανακοίνωση σχεδόν από όλους τους ταξιδιωτικούς ομίλους για αναστολή των λειτουργειών τους μέχρι νεότερα και της αναστολής πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό ότι ο κορωνοϊος είναι το δεύτερο χτύπημα στον Ελληνικό Τουρισμό μετά την χρεωκοπία της Thomas Cook το 2019, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και με άλλους μεγάλους ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες μέσα στο 2020.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση (πάρα το φίλο-επιχειρηματικό, επενδυτικό προφίλ) και στις δυο περιπτώσεις δεν παίρνει μέτρα που θα θωρακίσουν τον τουρισμό.

Παρά τις εξαγγελλίες της κυβέρνησης για την ολοκληρώσει των επενδυτικών σχεδίων των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998 μεγάλα ποσά (μπορεί και έως 1 Δις Ευρώ) λιμνάζουν από την απραγία του υπουργείου ανάπτυξης για την έκδοση των διευκρινιστικών αποφάσεων που χρειάζονται.

Η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο ανάπτυξης πρέπει να πάρει αποφάσεις:

α) ΑΜΕΣΗ ολοκλήρωση μέσω Ορκωτών Λογιστών των επενδυτικών σχεδίων των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998  (χωρίς νέα προσχώματα και αγκυλώσεις από το κράτος)

β) Εκταμίευση των χρημάτων των επενδυτικών σχεδίων των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998 εντός 15 ημερών και

γ) Ειδική μνεία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στα ΤΑΜΕΙΑ των επιχειρήσεων ακόμα και εάν οι επιτηρήσεις έχουν ρυθμίσεις προς το ΔΗΜΟΣΙΟ ή τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

δ) Αναβολή καταβολής των τραπεζικών δόσεων, επιταγών κτλ. για ένα (1) χρόνο.

     Γιώργος Μαραβελάκης

                            Τουριστικός Επιχειρηματίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.