Γ.Βαρουφάκης:Συνάντηση με τον Σύλλογο Ερευνητών και Ερευνητριών Ηρακλείου

Γ. Βαρουφάκης: Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αποδέσμευση του έργου των ερευτητών/τριών από τις συνθήκες πρεκαριάτου

Συνάντηση με τον Σύλλογο Ερευνητών και Ερευνητριών Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο Βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και κλιμάκιο στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των ερευνητών/τριών έθεσαν το ζήτημα της επισφάλειας, των ολιγόμηνων συμβάσεων, της ασφάλισης, των αποδοχών και των λεγόμενων “παραδοτέων” στις υποτροφίες.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε σε μια διαδικασία προλεταριοποίησης των ερευνητών για να παράγουν υπεραξίες του συστήματος που αλώνουν το πανεπιστήμιο. “Θέλουμε πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι επιχείρηση” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τους ερευνητές να συμφωνούν πως δεν πρέπει να μπει η ιδέα του εργοδότη, του μάνατζερ και του κέρδους στο πανεπιστήμιο.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ακόμα την ανάγκη να μην υπάρχουν παραδοτέα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου, να λαμβάνουν οι ερευνητές 1500 ευρώ καθαρά και να έχουν ασφάλιση και η έρευνα να είναι αυτόνομη και εποπτευόμενη.

“Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ΙΕΚ με συνθήκες αγοραίες, ενώ τα παιδιά τους θα πηγαίνουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό σε άλλες συνθήκες” ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατέληξε πως: “αυτό κάνει η κ. Κεραμέως φέρνοντας το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

“Είχα τη χαρά να μιλήσω με εκπροσώπους του Συλλόγου Ερευνητών, Ερευνητριών και εργαζόμενων στο χώρο της έρευνας Ηρακλείου. Τα παιδιά αυτά εδώ και δεκαετίες στηρίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, την ελληνική πανεπιστημιακή έρευνα, είναι είλωτες. Ένα πανεπιστημιακό σύστημα, ερευνητικό σύστημα σε κατάρρευση το οποίο βασίζεται στη δωρεάν εργασία ουσιαστικά, στο πρεκαριάτο της διανόησης. Έχουμε ιερή υποχρέωση, ως Πολιτεία, να πάψει αυτή η στυγνή εκμετάλλευση, γιατί αυτή η εκμετάλλευση δεν παράγει, τελικά, καλής ποιότητας γνώση, παρά τις τεράστιες προσπάθειες και γνώσεις των παιδιών αυτών.

Αν θέλουμε σοβαρή παραγωγή γνώσης, έρευνας, αυθεντικής βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο η ελληνική επιστήμη, η μηχανολογία, η βιοτεχνολογία, η πληροφορική κατακτούν τον υπόλοιπο κόσμο –αν μας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό- θα πρέπει να υπάρξει μία πλήρης αποδέσμευση της δουλειάς αυτών των ανθρώπων από τις συνθήκες πρεκαριάτου, λες και είναι στην efood ή εργολαβικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομείο. Η εργολαβική εργασία πρέπει να σταματήσει παντού, αλλά σε αυτό το χώρο σημαίνει ότι δε θα υπάρξει ποτέ έρευνα.Υποτροφίες για τους διδάκτορες πρέπει να είναι τέτοιες που να τους δίνουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν για τρία χρόνια με πλήρη αφοσίωση στην έρευνα, μεταδιδακτορικοί θα πρέπει να κάνουν μεταδιδακτορική μελέτη χωρίς να είναι είλωτες που να κρατάνε τις τσάντες των καθηγητάδων, χωρίς να αγωνιούν για το αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα, για το αν θα έχουν ασφάλιση. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει έρευνα και το να υπάρξει έρευνα είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.