Γερμανός αστροναύτης: «Όταν κοιτάς τη Γη από ψηλά τρομάζεις»!

Γερμανός αστροναύτης: «Όταν κοιτάς τη Γη από ψηλά τρομάζεις»! «Όταν κοιτάς τη Γη μας από ψηλά τρομάζεις. Βλέπεις ότι η εξαφάνιση των δασών συνεχίζεται …..

«Όταν κοιτάς τη Γη μας από ψηλά τρομάζεις. Βλέπεις ότι η εξαφάνιση των δασών συνεχίζεται αμείωτα. Οι παγετώνες συνεχίζουν να μειώνονται. Ανακάλυψα ότι οι παγετώνες που ήξερα από τα νιάτα μου στη Νέα Ζηλανδία, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, σήμερα έχουν γίνει πολύ μικρότεροι. Όταν κοιτάζεις τέτοια πράγματα από ψηλά, τότε πραγματικά τρομάζεις».

Ο Γερμανός αστροναύτης και γεωφυσικός Αλεξάντερ Γκέρστ επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη Γη μετά από σχεδόν 200 μέρες παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και μιλάει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit για όσα έζησε εκεί πάνω…

«Η φρίκη μπορεί να είναι λανθασμένη λέξη επειδή περιέχει κάτι το αιφνίδιο που δεν έχεις ξανακούσει. Αλλά για μένα η αύξηση της ξηρασίας που είδα στη Γη ήταν κάτι το εντελώς νέο. Όταν είδα καφέ την Ευρώπη στα μέσα του καλοκαιριού πραγματικά φοβήθηκα λίγο. Θα ήθελα να περιγράψω πολλά- πολλά πράγματα με τη λέξη «απογοητευτικό»» λέει ο Γκερστ.

Σε ηλικία 41 ετών ο Γκερστ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κανείς άλλος Ευρωπαίος πέρασε περισσότερο χρόνο στο Διάστημα. Είχε μια πρώτη εμπειρία από την προηγούμενη αποστολή το 2014, όπου έμεινε 165 ημέρες στον ISS. Αυτή τη φορά παρέμεινε περισσότερο από 6 μήνες (197 ημέρες), και στις 20 Δεκεμβρίου επέστρεψε και πάλι στη Γη.

Όταν οι δημοσιογράφοι της Die Zeit τον ρώτησαν αν νιώθει περίεργα στη γη μετά από τόσο καιρό απάντησε: «Όχι, καθόλου. Ζω στη γη εδώ και 41 χρόνια και πέρασα ένα ακόμη χρόνο στο διαστημικό σταθμό. Σε σύγκριση, αυτό είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -αρκετά σύντομο για να το συνηθίσει κανείς. Είναι σαν να ξυπνάς από ένα μακρύ όνειρο».

Γεννημένος το 1976, είναι ο πλέον διάσημος αστροναύτης των κοινωνικών μέσων της Γερμανίας: Μόνο στο Twitter, τον ακολουθούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρά το σκληρό του πρόγραμμα, ο Γερμανός αστροναύτης βρήκε καιρό να ασχοληθεί με τους followers του, οι οποίοι είναι ήδη πέντε φορές περισσότεροι από την πρώτη του αποστολή στο Διάστημα. O γεωφυσικός επιστήμονας χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να μεταδώσει τη γοητεία του διαστημικού ταξιδιού, αλλά και να επισημάνει τα γήινα προβλήματα. Το 2009, στον τελευταίο γύρο επιλογής για το Ευρωπαϊκό Σωματείο Αστροναυτών, επικράτησε έναντι περισσότερων από 8.000 ανταγωνιστών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.