Γεροπόταμος: Οριοθετείται το ποτάμι της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και εξελίξεις ως προς το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αναμένονται πλέον μετά την έκδοση της διάταξης από την αρμόδια Εισαγγελία

Η Περιφέρεια Κρήτης ανέθεσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, την εκπόνηση μελέτης συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την οριοθέτηση του Γεροπόταμου στη Μεσαρά, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μία τετραμελής οικογένεια τον Φεβρουάριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και εξελίξεις ως προς το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αναμένονται πλέον μετά την έκδοση της διάταξης από την αρμόδια Εισαγγελία.

 

Τα τμήματα

Η μελέτη αφορά την Οριοθέτηση και Διευθέτηση σε τμήμα του Γεροποτάμου και σε τμήματα μικρότερων ρεμάτων που συμβάλλουν σε αυτόν, συνολικού μήκους περίπου 21,4 χλμ. Όπως εξήγησαν η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της ΠΕ Ηρακλείου Άννα Ροβίθη, το στέλεχος του Τμήματος Μαργαρίτα Μαυροκορδάτου και οι εκπρόσωποι της εργολήπτριας εταιρείας, η μελέτη αφορά την οριοθέτηση τμήματος του ποταμού

  • με αρχή ανατολικά του οικισμού Χουστουλιανά και πέρας τις εκβολές του στην θάλασσα (γραμμή αιγιαλού),
  • καθώς και τμημάτων των μικρότερων ρεμάτων που συμβάλλουν στον κύριο κλάδο,
  • τον έλεγχο επάρκειας τριών υφιστάμενων γεφυρών (εντός στρατοπέδου και στις επαρχιακές οδούς 18 και 20),
  • καθώς και την μελέτη αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης,
  • συμπεριλαμβανόμενης της επικαιροποίησης-προσαρμογής των έργων της εγκεκριμένης μελέτης στη οδό προς τον βιολογικό Μοιρών,
  • της αντικατάστασης τριών γεφυρών (εθνική οδός 97 προς Φαιστό,
  • επαρχιακή οδός 65 και οδός που ενώνει την Καλυβιανή με τον οικισμό Πετροκεφάλι) και
  • της κατασκευής δύο νέων γεφυρών (ενώνουν τους οικισμούς Καπαριανά – Πέρι και τους οικισμούς Καπαριανά – Πλάτανο),
  • καθώς και τις υποστηρικτικές μελέτες.

Τα αντιπλημμυρικά έργα θα αφορούν όλο το μελετώμενο μήκος του Γεροποτάμου, καθόσον όλες οι περιοχές θεωρούνται επικίνδυνες για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων και θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για την θωράκιση τους. Τυχόν έργα που απαιτηθούν από την γραμμή αιγιαλού ως την θάλασσα (έργα εκβολής) δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.

Τέλος, η κατασκευής νέας γέφυρας στην οδό προς τον βιολογικό καθαρισμό Μοιρών είναι έργο που μελετάται ήδη από τον Δήμο Φαιστού.

 

Το χρονικό

Ο Κώστας Γιαννακάκης είχε ξεκινήσει μαζί με τη σύζυγό του Ροδούλα από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου, όπου διέμενε η οικογένεια, με προορισμό τη Μεσαρά, για να παρευρεθούν σε γάμο.

Το ζευγάρι έκανε παράκαμψη μεταβαίνοντας στις Αρχάνες, για να παραλάβει τη μητέρα της Ροδούλας, Μαρία Χατζηπάνου, καθώς και τη μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα Τζαγκαράκη.

Οι τέσσερίς τους έφτασαν στο κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Πετροκεφαλίου, στη Μεσαρά.

Αφού διασκέδασαν για λίγες ώρες, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες (σ.σ. εκτιμάται ότι στο τιμόνι βρισκόταν είτε ο 29χρονος άνδρας, είτε η γυναίκα του) βρέθηκε στο επίμαχο πέρασμα, όπου διασταυρώνεται ο δρόμος με το ρέμα του Γεροπόταμου.

Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά “παγιδευμένο” στο εν λόγω σημείο, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει.

Το ζευγάρι έκανε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών δύο τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, γνωστοποιώντας την κατάσταση άμεσου κινδύνου στην οποία βρίσκονταν οι τέσσερις επιβαίνοντες.

Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινούσε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης από τις Αρχές.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλαν περισσότερα από 70 άτομα από διάφορες υπηρεσίες για περίπου 36 ώρες, οι τέσσερις συνάνθρωποί μας εντοπίστηκαν τελικά νεκροί, σκορπώντας ανείπωτη οδύνη στους οικείους τους.

 

neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.