Το πρώτο δείγμα γραφής Αποστολάκη για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το πρώτο δείγμα γραφής Αποστολάκη για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις . Οι κρίσεις Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ….

Οι κρίσεις Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που μπορούν πλέον να γίνουν από ώρα σε ώρα θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα γραφής του νέου ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη.

Οι επιλογές θα δείξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να ασκήσει πολιτική στο ΥΠΕΘΑ. Κάτι που έχει διαφορές με την διοίκηση των ΕΔ από τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Πως θα γίνουν οι κρίσεις Αρχηγών που θα είναι οι πρώτες κρίσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνεχιστεί η λογική της σχεδόν “κατ΄ αγκώνα επιλογής”, για να διατηρηθούν ισορροπίες και να “ενοχληθούν” όσο το δυνατόν λιγότεροι;

Με ποια κριτήρια θα ληφθούν οι αποφάσεις; Θα επιλεγούν οι ικανότεροι και αυτοί που έχουν επιδείξει έργο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ή θα ακολουθηθεί η τακτική της “αριθμητικής” που έχει πολλές φορές οδηγήσει σε λάθος επιλογές.

Με το …ακλόνητο επιχείρημα που λέει ότι “δεν μπορούμε να “φάμε” τόσο κόσμο για να επιλέξουμε τον πιο ικανό”. Αρκετές φορές ικανότατοι αξιωματικοί έχασαν την ευκαιρία να διοικήσουν και να προσφέρουν λόγω αυτής της “αριθμητικής”.

Ο νέος ΥΕΘΑ γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πάντα: πρόσωπα και πράγματα, την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και στο τελευταίο φυλάκιο. Γνωρίζει καλά τις ελλείψεις, τις ανάγκες και φυσικά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια της χώρας.

Συνεπώς μάλλον δεν έχει καμία δικαιολογία για να επιτρέψει να γίνουν κρίσεις με τη λογική και τα κριτήρια που προαναφέραμε. Τα χέρια του είναι λυμένα αφού πλέον δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που θα έχει τις δικές του απόψεις και τα θέλω για τις επιλογές.

Ο ΥΕΘΑ πλέον Βαγγέλης Αποστολάκης δίνει λόγο μόνο στον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις του, όπως άκουγε και εκείνες του Καμμένου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις ή σκέψεις για τις κρίσεις Αρχηγών.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι πότε θα γίνουν οι κρίσεις -σήμερα ή αργότερα- αλλά πως θα γίνουν.

Χωρίς “πολιτικό γραφείο” το επιτελείο του Αποστολάκη

Θα είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή που ΥΕΘΑ ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, που το γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν θα ΄χει “πολιτικό γραφείο”!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr ο νέος ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης δεν θα ΄χει “πολιτικό γραφείο”, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Θετική εξέλιξη ,αφού είναι γνωστό ότι τα πολιτικά γραφεία των υπουργών Εθνικής Άμυνας ασχολούνταν μ’ αυτό που έλεγε ο τίτλος τους: το πολιτικό μέλλον του εκάστοτε υπουργού, με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης μάλλον θα ΄χει χρόνο να σκεφτεί αν η εμπλοκή του με την πολιτική θα΄ναι πλέον μόνιμη ή αν θα περιοριστεί στη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ. Και στις δύο περιπτώσεις το πολιτικό γραφείο είναι άχρηστο, αν επιτύχει στη θέση του ΥΕΘΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η στελέχωση του επιτελείου του θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε στο ΓΕΕΘΑ.

Ο νέος ΥΕΘΑ θα υποστηριχτεί από ένα ισχυρότατο νομικό γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί με τους καλύτερους νομικούς των ΕΔ.

Ο κ. Αποστολάκης γνωρίζει ότι είναι σημαντικό να ΄χει γρήγορη και έγκυρη νομική άποψη και τεκμηρίωση για οποιοδήποτε θέμα και ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με εξοπλισμούς και συμβάσεις που θα προκύψουν από εδώ και πέρα.

Μπορεί να μην προβλέπονται στο άμεσο μέλλον νέες αγορές αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσει και θέλει να είναι “διαβασμένος”, αφού πλέον θα έχει την ευθύνη αυτών των υποθέσεων.

Ο Β.Αποστολάκης έχει αποκτήσει εμπειρία από τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων και με την εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων αλλά και με το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Είναι άλλο όμως να έχει την ευθύνη ένας άλλος υπουργός κι άλλο να είσαι εσύ ο ίδιος ΥΕΘΑ.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

“Μαστίγιο και καρότο” από τον Τραμπ στον Ερντογάν

Τι κρίσεις Αρχηγών θα κάνει ο νέος ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης; Το πρώτο δείγμα γραφής του

“80.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να μπουν στη Συρία, όπως το 1974 στην Κύπρο

Τα σχόλια είναι κλειστά.