Γιάννης Κεφαλογιάννης: «θετικό ότι η χώρα μας είναι σε μια καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση».

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Thema Radio 104,6

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει μειωθεί κατά 80% με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης και ενδεχομένως να έχει μειωθεί περαιτέρω μετά τα τελευταία μέτρα για τις μετακινήσεις.
Με δεδομένο επίσης ότι στις ώρες αιχμές, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα τα δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ διεξάγονται κανονικά, υπάρχει μια καλή αναλογία επιβατών στο εσωτερικό των μέσων. Δεν υπάρχει δηλαδή συνωστισμός.
Σε καθημερινή βάση γίνονται απολυμάνσεις των συρμών και των οχημάτων, με έμφαση στα σημεία όπου ακουμπούν οι επιβάτες, όπως στις χειρολαβές. Επίσης, συνεχίζεται η προμήθεια των ειδών ατομικής υγιεινής στο προσωπικό και λαμβάνονται μέτρα ώστε να προφυλαχθεί η υγεία τους.

ΠΤΗΣΕΙΣ
Από τις 14 Μαρτίου έκλεισε η αεροπορική σύνδεση με την Ιταλία και την επομένη με την Ισπανία, ενώ χθες είχαμε τη ΝΟΤΑΜ για την απαγόρευση προς Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Θυμίζω ότι ισχύει ο κανόνας ότι δεν γίνονται πτήσεις από και προς χώρες εκτός ΕΕ.
Στο ερώτημα αν θα επεκταθεί η απαγόρευση προς άλλες χώρες της ΕΕ, όπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εξάπλωσης του ιού, σε συνεννόηση πάντα με τον ΕΟΔΥ. Θυμίζω ότι η Aegean ανακοίνωσε αναστολή όλων των πτήσεων εξωτερικού από τις 26 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.

Όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιορισμός. Έχει μειωθεί πάρα πολύ το πτητικό έργο, σε πολλές περιπτώσεις κατά 50% και πιθανόν τις επόμενες ημέρες να πέσει η κίνηση σε τέτοιο βαθμό που να περιοριστούν τα δρομολόγια.
Ωστόσο, η ΥΠΑ μεριμνά ώστε να λειτουργούν οι κρίσιμες υποδομές, όπως ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, για λόγους ασφαλείας. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι είμαστε και μια νησιωτική χώρα και πρέπει να καλυφθούν ανάγκες απομακρυσμένων νησιών. Έτσι, αυτή τη στιγμή, θέμα απόλυτης απαγόρευσης των πτήσεων εσωτερικού δεν υπάρχει στο τραπέζι.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Ο κλάδος της μεταφοράς προϊόντων είναι πολύ κρίσιμος για τη χώρα αυτή την περίοδο. Γι΄ αυτό είναι και οι μόνες εξαιρέσεις από τους περιορισμούς κυκλοφορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και οι πτήσεις cargo ή οι σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές που αφορούν στα προϊόντα. Υπάρχει μια κανονική τροφοδοσία σε όλα τα προϊόντα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, εμείς προσπαθούμε σε καθημερινή βάση να λύνουμε κάποια πρακτικά θέματα, όπως για παράδειγμα κάποιες άδειες που λήγουν για τα φορτηγά να τις ανανεώνουμε. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές και εισαγωγές διεξάγονται κανονικά, τηρουμένων βέβαια των συνθηκών.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Σε όλους τομείς ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και οι ειδικοί αυτή τη στιγμή είναι στον ΕΟΔΥ. Είναι θετικό ότι η χώρα μας είναι σε μια καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.