Γιώργης Καλογεράκης: “Έχουμε ένα δήμαρχο που δε χαϊδεύει τ’αυτιά”

Θα πρέπει τελικά να εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους;

Στο παραπάνω ρητορικό ερώτημα, που σίγουρα άπτεται και φιλοσοφικών προεκτάσεων, η απάντηση τυχαίνει να είναι αυτονόητη : ασφαλώς και πρέπει, αν θέλουμε οργανωμένη πολιτεία χωρίς εκτροπές στην κοινωνική μας συνύπαρξη!

Ας το πούμε ξεκάθαρα : ο Νόμος δεν υπάρχει για να μας χαρίσει τον όποιο ατομικό Παράδεισο! Υπάρχει για να μην αφήσει την Κόλαση να γκρεμιστεί επάνω μας… Για να εμποδίσει αυτή-καθαυτή την κοινωνία μας να καταστεί ζούγκλα των ισχυρότερων.

Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια, με αφορμή κάποιους ομολογουμένως άδικους νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν με αφορμή τη χρεοκοπία της Χώρας μας, «πήρε η μπάλα» της ισοπέδωσης ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα και μοιραία τομείς που άπτονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Αντί όμως η πίεση που δεχτήκαμε να μας βάλει σε περισυλλογή στο τι δεν πήγε καλά, ν’ αναρωτηθούμε πού έχει ο καθένας μας ευθύνη και να μας βελτιώσει ως πολίτες, δυστυχώς μας κατέστησε περισσότερο ατομιστές και επιρρεπής στην παρανομία!

Ένα ερώτημα τίθεται εδώ : το νομικό σύστημα λειτουργεί άψογα;
Τεράστιο και φιλοσοφικό το παραπάνω ερώτημα απ’ τα πανάρχαια χρόνια, που είχε τεθεί κι απ’ τον μεγάλο τραγωδό μας Σοφοκλή, στην «Αντιγόνη» του. Ας θυμηθούμε και τη Χούντα των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε τις μέρες αυτές πριν 52 χρόνια!
Και μια και βαδίζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, ας συλλογιστούμε τη Δίκη του Χριστού, τη μέγιστη δικαστική πλάνη των αιώνων!

Ασφαλώς και δεν είναι πάντα δίκαιη η όποια νομοθεσία, κακά τα ψέματα!
Ωστόσο, οι λίγες εξαιρέσεις δεν νομιμοποιούν κανένα από εμάς να μην πειθαρχεί στο νομικό πλαίσιο της Χώρας μας. Πόσο δε μάλλον όταν αυτός τυχαίνει να είναι ο Δήμαρχος μιας πόλης, που έχει δώσει όρκο να τη διοικεί σύμφωνα με τους νόμους!

Δικιά μου πεποίθηση παραμένει, ότι είναι απλά αδιανόητο μια Δημοτική Αρχή να μην εφαρμόζει το νομικό πλαίσιο για το οποίο είναι εντεταλμένη…
Οι επαγγελλόμενοι ότι με μαγικές συνταγές έχουν λύσεις όλων των προβλημάτων, εγκαλούν πολλάκις το Δήμαρχο μας κ. Γιώργη Μαρινάκη ότι μένει προσκολλημένος στο γράμμα του νόμου, χωρίς να δέχεται ούτε στο ελάχιστο παραβατικά φαινόμενα.

Μόνο που αυτό δεν αποτελεί ψόγο γι’ αυτόν, αλλά έπαινο!
Οι ίδιοι όμως λησμονούν επιλεκτικά τις πάμπολλες απουσίες τους από θεσμικά όργανα και επιτροπές αλλά κι από αυτό το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο!

Ναι, έχουμε ένα Δήμαρχο που δεν «χαϊδεύει αυτιά», δεν δημιουργεί «πελατειακές σχέσεις» και του αρέσουν τα «επιτραπέζια παιχνίδια» στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων! Τυχαίνει δε αυστηρός με τους συνεργάτες του, στην εξυπηρέτησης του πολίτη, επειδή ο ίδιος τους επιλέγει με αξιακούς κώδικες, χωρίς εξάρτηση από κομματικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα. Κρατάει δε λίστα προτεραιότητας και ιεραρχίας σε κάθε επιμέρους πτυχή του Δήμου, ως έγκριτος νομικός που ο ίδιος είναι! Έχει πρακτικά καταργήσει τη λέξη «αύριο» από το λεξιλόγιό του και εργάζεται 16-18 ώρες την ημέρα, σε άμεση επαφή με τους πάντες, χωρίς ενδιάμεσους μεσολαβητές!

Μα γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν ψηφίστηκε απ’ τους πολίτες;
Μη λησμονούμε ποτέ, ότι απ’ τα πανάρχαια χρόνια ένα από τα χαρακτηριστικά που επισυνάπτουν στον καλό κυβερνήτη ήταν και είναι να διοικεί με βάση τους νόμους!
Κι όσο κι αν προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη στον ίδιο και στους συνεργάτες του, η τοξικότητα αυτή τους γύρισε μπούμερανγκ! Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν!

Θέλουν να παραμείνει ο Δήμος μας μια ευνομούμενη πολιτεία; Η επιλογή είναι δικιά τους! Αν πάλι τους αρέσει μια χαοτική ζούγκλα με επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, η κάλπη της αντιπολίτευσης είναι στην διακριτική τους ευκαίρια…
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφέρω μια φωτεινή εξαίρεση, που σε κάθε κανόνα υπάρχει! Με ποιους έχει να κάνει; Μα με τους αδύναμους και αναξιοπαθούντες, όπου ο Δήμαρχός μας με περισσή ευαισθησία προσφέρει τη βοήθεια του, εκτός σειράς και προτεραιότητας! Κι εδώ όμως, πάντα μέσα στα όρια του νομικού πλαισίου.

Ανάμεσα στις φωτεινές εξαιρέσεις είναι και τα ΑΜΕΑ, των οποίων τυχαίνει να είμαι μέλος. Κι αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω απλά, ότι η παραπάνω ευαισθησία του αξιότιμου κ. Δημάρχου μας είναι ένας από τους λόγους που με έκανε να τον υποστηρίζω φανατικά από το 2006 και να ενώσω τις μικρές-πενιχρές μου δυνάμεις μαζί του, στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου!

Γιώργης Καλογεράκης
Συγγραφέας-Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Νέα Αντίληψη

Τα σχόλια είναι κλειστά.