Γιώργος Λεκάκης: Δεν υπάρχει καμία ζυγαριά που να ζυγίζει σήμερα καλλιτέχνες

Συνέντευξη στο Γιάννη Θεοδωράκη

• Γιώργη μου καλώς ήρθες στην παρέα μας φίλε μου, μεγάλη μου χαρά που ήρθες για να μάθουμε κομμάτια της ψυχής και της ζωής σου!

• Καλώς σας βρήκα φίλε μου, η αλήθεια είναι ότι όλο το λέγαμε να τα πούμε και να που ήρθε η ώρα μας λοιπόν!

• Είχαμε να τα πούμε χρόνια η αλήθεια και σήμερα χαίρομαι πραγματικά. Γιώργη μου ποσό κακό κάνει η σημερινή κρίση στην δισκογραφία αλλά και στην δουλειά την δικιά σας γενικά;

• Παρά πολύ κακό δυστυχώς , αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος και το βιώνει όλος ο κόσμος όχι μόνο ο καλλιτεχνικός, για την δισκογραφία.
Δεν υπάρχει δισκογραφία πια, με την έννοια που γνωρίζαμε πριν από κάποια χρόνια.

Η δισκογραφία πλέον έχει γίνει ένας τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο μόνο μέσα από το Ίντερνετ και από το ραδιόφωνο. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μερικά ραδιόφωνα, τα οποία μας βοηθούν παρά πολύ προβάλλοντας την δουλειά μας.

Δεν σκεφτόμαστε πλέον να γράψουμε ολόκληρη δουλειά, αλλά κομμάτι -κομμάτι και να το δίνουμε στον κόσμο και όταν μαζευτούν κάποια κομμάτια ίσως να τα βγάλουμε σε δισκογραφική δουλειά.

Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, που καλλιτέχνες κυκλοφορούν εξ αρχής και μπράβο τους μια ολοκληρωμένη δουλειά με πολλά έξοδα δικά τους.
Είμαι από τους τυχερούς που δεν έγραψα ως σήμερα με δικά μου έξοδα, πάντα τα αναλάμβανε η δισκογραφική μου, πλέον μας κακοφαίνεται εμάς που δεν πληρώσαμε ποτέ αλλά τι να κάνουμε έτσι ήρθαν οι καιροί έτσι θα πάμε και εμείς…..

• Οι δισκογραφικές δουλειές σου υπερβαίνουν τις 30 ή κάνω λάθος;

• Με την τελευταία που κάναμε με τον Μιχάλη Σφακιανάκη είναι 31 οι δουλειές, που έχω λάβει μέρος μαζί με την προσωπική μου δισκογραφία…

• Αν γύριζες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάποια τραγούδια σου, θα τα έκανες διαφορετικά ή δεν θα τα έβαζες καθόλου σε δισκογραφία;

• Νομίζω τον καιρό που έγραφα από το 1987 που μπήκα πρώτη φορά στην δισκογραφία σε έναν δίσκο τότε του Γιώργη του Βιτώρου με τίτλο τα «Σόρδινα της Κρήτης».
Όπου και είχα βάλει εγώ την μουσική, νομίζω ότι δεν θα άλλαζα κάτι, γιατί ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα το έκανα με μεγάλη αγάπη κι ό,τι αγαπώ δεν το αλλάζω Γιάννη μου.
Αυτό που μπορούσα να κάνω τότε, αυτό έκανα, δεν θα μπορούσα να το δώσω με καλύτερο τρόπο στον κόσμο.

• Έχεις κάνει τόσες και τόσες δισκογραφίες και μια ζωντανή ηχογράφηση δεν είδαμε ποτέ από εσένα γιατί;

• Ζωντανές ηχογραφήσεις υπάρχουν από γλέντια μου παρά πολλές που γράφανε και τις δίναμε στον κόσμο, να βγουν όμως σε δισκογραφική επίσημα βέβαια όχι δεν έχω βγάλει ποτέ…
Είχα μια λόξα ας πούμε και έλεγα, ότι πρέπει να δείξω δικά μου πράγματα πρώτα και μετά να μπω σε μια κατάσταση να γράψω ζωντανή, δεν πίστευα και δεν νομίζω ότι μπορώ να παίξω καλύτερα τον Σκορδαλό εγώ απ ότι ο Σκορδαλός ή τον Μουντάκη, τον Κλάδο, τον Σκευάκη και τους τόσους και τόσους μεγάλους δασκάλους μας.
Είπα λοιπόν καλύτερα να γράψω δικά μου πράγματα και όταν έρθει η ώρα θα συμπεριλάβω εννοείται μέσα και τους παλιούς μας δασκάλους, που ίσως καταφέρω να τους παίξω και λίγο καλά..

• Ακουμπάς πληγές που πονάνε να ξέρεις με την κουβέντα σου…

• Καμία πληγή δεν ακουμπάω φίλε είναι η αλήθεια μου αυτή…
Σε όλες τις ζωντανές μας εμφανίσεις αυτούς τους καλλιτέχνες παίζουμε και με αυτούς διασκεδάζουμε.
Η κάθε βραδιά είναι διαφορετική και μοναδική φτάνει που τους εκμεταλλεύομαι λοιπόν στα ζωντανά να τους εκμεταλλευτώ και στην δισκογραφία;
Πολύ πάει νομίζω…

• Σε μια παλαιότερη παρέα με τον Αλεφαντινό τον Μιχάλη μου είπε ότι στην μουσική υπάρχουν οι κοπιλάτες από την μια μεριά και από την άλλη οι καπιλάτες συμφωνείς;;

• Είναι εκείνοι που τραβάνε το κουπί γράφοντας νέα μουσική και εκείνοι που αντιγράφουν και εκμεταλλεύονται όλους αυτούς.
Ισχύει αυτό απόλυτο δίκιο στον φίλο μου τον Μιχάλη…
Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν μεγάλο αγώνα και που τότε δεν είχαν την δυνατότητα να μάθουν τόσα πολλά πράγματα όσα έχουν να μάθουν σήμερα οι νέοι, ήμουν πιτσιρικάς και θυμάμαι την ΕΡΑ Ηρακλείου να μεταδίδει κάθε Κυριακή δυο ώρες μόνο κρητική μουσική.
Δεν υπήρχε το Ίντερνετ να μάθουμε ότι κομμάτι θέλουμε όπως σήμερα.
Δεν υπήρχε ευκολία έπρεπε να στήσεις αυτί, για να μάθεις και να το αγαπάς πολύ για να το προχωρήσεις…

• Οι παλιοί σας έδειχναν; Σας βοηθούσαν;

• Και βέβαια μας έδειχναν και είμαι τυχερός που συνεργάστηκα και έζησα δίπλα στον Σκορδαλό και τον Κλάδο και τον Καρπουζάκη και τον Μελεσανάκη και στις συναυλίες με Αλεφαντινό και Γαργανουράκη είχα το θάρρος και το θράσος να πω δείξε μου με πολύ σεβασμό Γιάννη μου με τα μάτια χαμηλά….

• Σήμερα θεωρείς ότι υπάρχει αυτός ο σεβασμός από τα νέα παιδιά;

• Ναι από κάποια παιδιά υπάρχει, από νέα παιδιά που φαίνεται από τώρα ότι η πορεία τους θα είναι μεγάλη υπάρχει…
• Από κάποια μόνο….
• Βέβαια, υπάρχουν και κάποια αλλά που δεν έχουν σεβασμό μέσα τους και αυτό είναι δικαίωμα τους…
Μην με ρωτήσεις τι εννοώ όλοι βλέπουν και ξέρουν τι γίνεται σήμερα…

• Υπάρχει σεβασμός σήμερα;

• Αν σέβεσαι τον εαυτό σου υπάρχει σεβασμός αν όχι που θα το μάθεις να σεβαστείς τον άλλο;
Αυτά που δείχνεις και στην δουλειά ακόμα στο πάλκο φαίνεται αν σέβεσαι τον εαυτό σου, εκτός κι αν δεν σε ενδιαφέρει τίποτα και λες εγώ μόνο να βγάλω λεφτά θέλω….

• Το στήσιμο του καλλιτέχνη πάνω στο πάλκο αντιπροσωπεύει και την ζωή του;;

• Νομίζω ότι αντιπροσωπεύει τον τρόπο που σκέφτεται εκείνη την στιγμή, εμείς δεν το ξεκινήσαμε σαν δουλειά Γιάννη μου και τους γνωρίζει ο κόσμος αυτούς όλους, έχει δείξει η πορεία της ζωής όλων μας ποιος σέβεται εκεί απάνω το πάλκο και την ζωή του..

-Ονειρεύεσαι το μέλλον της μουσικής μας;

• Εγώ ονειρεύομαι σήμερα άλλοι πάλι όχι και προσπαθούν να χαλάσουν και τα δικά μας όνειρα συνειδητά, όμως αυτό δεν με αγγίζει προσπαθώ για το καλύτερο και ονειρεύομαι ένα όμορφο μέλλον για την μουσική του τόπου μου ….

• Ορόσημο για την μουσική σου καριέρα η δισκογραφική δουλειά σου με τίτλο «νυχτογαληνέματα», τεράστιοι στιχουργοί υπογράφουν μέσα τον δίσκο όπως και άξιοι μουσικοί κάνω λάθος;

• Γιάννη μου δεν κάνεις λάθος.
Είχα την τύχη πάντα να συνεργάζομαι με σωστούς ανθρώπους πάντα.
Στιχουργοί απίστευτοι στην δουλειά , τους ήξερε ο κόσμος, τους αγαπούσε, λάτρευε τον στίχο τους, ήταν η εποχή που ο στίχος είχε μια άγρια ομορφιά και να ξεφεύγει αν θες από την φτωχή μαντινάδα.
Ήταν η εποχή που άρχισε να αλλάζει ο στίχος και το ύφος της μαντινάδας τότε…. Έψαχνα πάντα τον καλό στίχο.
Από τα χέρια μου πέρασαν χιλιάδες μαντινάδες έχω να σου πω και εσύ το χεις ζήσει μαζί μου και το γνωρίζεις επειδή έχουμε συνεργαστεί.
Αυτό έγινε και με το «ταξιδέψε με» που είχαμε γράψει μαζί τότε, πρώτα βρήκα τον στίχο μετά έγραψα την μουσική..

• Έχουμε μέσα σε αυτόν τον δίσκο Στεφανάκη Μιχάλη και….

• Σε διακόπτω και συγνώμη να σταματήσουμε λίγο σε αυτόν τον άνθρωπο να πω ότι είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος πάνω απ όλα και καταπληκτικός στιχουργός είναι τιμή για την Κρήτη η παρουσία του, είναι ένας άνθρωπος όπου οι γραμματικές του γνώσεις είναι λίγες αλλά η ζωή τον έχει κάνει δάσκαλο μπορώ να πω… ότι έγραψα του Στεφανάκη έγινε γνωστό στα αυτιά του κόσμου, «πάρε τα όνειρα» , «η αυγή» , «το δεντρί» , «τις μαντινάδες του ύπνου»; ότι και να είπα δικό του κάτι έγινε με τον κόσμο πιστεύω και το αγάπησε…

• Γαρυπαντώνης άλλος τεράστιος στιχουργός….

-Τα «Νυχτογαληνέματα» είναι δικό του κομμάτι τεράστιος κι αυτός με την δικιά του ιστορία τόσα χρόνια στον στίχο..

– Ο Τσικαλουδάκης ο Γιώργης…

• Αγαπημένος και ο Τσικαλουδης με μια κουβέντα μονάχα… εξαιρετικός!!

• Σε σημάδεψε εκείνη η δουλειά…

• Η αλήθεια είναι ότι ναι σημάδι μεγάλο θα έλεγα… βγήκε αυτός ο δίσκος την χρόνια εκείνη που βγήκαν τα cd τόσο παλιά και τόσο κοντά θα έλεγα.. σαν να ήταν χτες!!!

• Να πάμε σε κάτι που καίει, τι ζημιά γίνεται σήμερα στην κρητική νύχτα από τα μικρά μαγαζιά που έχουν σαράντα με πενήντα καρέκλες το πολύ 80 με 100 κ δεν έχουν χώρο για χορό …

• Εμείς από τα χρόνια εκείνα που μπήκα στον χώρο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά είχαμε χώρο για πίστα τεράστιο, ήταν τα διακοσάρια μαγαζιά τότε, μετά έγιναν τα μεγάλα, όμως άλλαξαν πολλά Γιάννη μου, οι τιμές έπεσαν, χρήματα δεν υπάρχουν, άνοιξαν βέβαια πολλά μαγαζιά αλλά η ζημιά στον χορό γίνεται κι αυτό θα πρέπει να το δουν όλοι οι καταστηματάρχες για το καλό του χώρου μας και της παράδοσης μας φταίμε και εμείς βέβαια δεν φταίει μόνο ο καταστηματάρχης θα έλεγα, που δεν το πολεμήσαμε όλο αυτό….

• Σε ενοχλεί που πολλοί καλλιτέχνες μικροί σε ηλικία ρίχνουν τις τιμές για να παίζουν σε μικρά μαγαζιά κουτούκια και σε άλλους χώρους;

• Όχι καθόλου και εμείς κάποτε που ξεκινούσαμε έτσι αρχίσαμε με λίγα χρήματα και πολλές φορές και τζάμπα θα έλεγα με τι να μας μάθει ο κόσμος έτσι ξεκίνησαν όλοι κανείς δεν βγήκε από την μια μέρα στην άλλη με τα τρελά κασέ.
Με ενοχλεί όμως όταν με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε δώσε μας μια προσφορά για το γλέντι μας με εκνευρίζει αυτό παρά πολύ φίλε του λέω λοιπόν θέλω τόσα και η απάντηση του; μα ο τάδε μου ζήτησε λιγότερα ωραία λοιπόν πάρε το παιδί αυτό και κλείσε το τηλέφωνο…
Δεν υπάρχει σύγκριση και καμία ζυγαριά που να ζυγίζει σήμερα καλλιτέχνες. Κριτήρια δεν υπάρχουν να μας κοστολογήσεις σήμερα ο κάθε ένας είναι μοναδικός για την γνώμη μου….

• Ποιος είναι ο σκοπός σου όταν κλείνεις μια μουσική βραδιά;

• Χμ! Ωραία ερώτηση θα σου πω λοιπόν ότι σκοπός μας είναι να κάνουμε όποιον έρθει στην παρέα μας να νιώσει ένα με εμάς, να του αποβάλουμε το άγχος να τον κάνουμε να ξεχάσει κάθε του πρόβλημα να ευχαριστηθεί μουσική να χορέψει και φεύγοντας να πει χαλάλι ότι σκόρπισα απόψε γιατί πέρασα όμορφα…
Γι αυτό γίνεται το γλέντι για να περάσει καλά ο κόσμος έτσι λοιπόν και εγώ…μιλάω αυτήν την στιγμή και ίσως να μην αρέσουν και ότι λέω όμως σου δίνω τον λόγο μου ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγω τόσο πολύ την σκέψη και την καρδιά μου..

-Παρέα με τον Δημήτρη Αποστολάκη πλέον στο λαούτο έτσι;

• Ναι με τον Δημήτρη με τον οποίο έχουμε πει να φτιάξουμε μερικά πράγματα παρέα και εύχομαι να υλοποιηθούν πολύ σύντομα.. είχα την τύχη όλα αυτά τα χρόνια να έχω συνεργάτες στο λαούτο απίστευτους παίχτες και μεγάλες προσωπικότητες..
Με βοήθησαν και θέλω να πιστεύω ότι τους βοήθησα και εγώ με την σειρά μου, ο Πετσάκης ήρθε μαζί μου στα 16 του, ο Μακριδακης ο Δημήτρης 31 χρόνια παρέα, ο Μάριος ο γιος του 14 χρόνια μαζί όλοι τους εξαιρετικά παιδιά και για ακόμα μια φορά τους ευχαριστώ έχω συνεργαστεί με τον σύντεκνο μου τον Αντώνη τον Σαλούστρο με τον αδερφό του τον Μανώλη με τον Νίκο τον Στρατάκη, με Γιατρομανωλάκη, με τον Καμπουρακη τον Κωστή, με τον Κωστή τον Αλεξάκη και με πολλούς άλλους ακόμα..με κανέναν δεν τσακώθηκα με όλους έχω άριστες σχέσεις απλά κάναμε τον κύκλο μας θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και εγώ και εκείνοι… τι πιο όμορφο να τελειώνει μια συνεργασία όμορφα;

• Αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να σταματήσεις την λύρα, τι θα ήθελες να θυμάται ο κόσμος από εσένα;;

• Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς, κάποια πράγματα κάνουν τον κύκλο τους, τώρα πότε θα είναι η ώρα θα το δούμε, θα ήθελα αυτός ο κόσμος που θα έχει στα χέρια του κάποιες δουλειές δικές μου, να θυμάται αυτό το λίγο που θα χω προσφέρει και εγώ στην μουσική μας και να θυμάται ότι το σεβάστηκα όσο μπορούσα, να θυμάται ότι σεβάστηκα την λύρα και όχι να πει ότι την χρησιμοποίησα, να το θυμάται με αγάπη όλο αυτό που άφησα και εγώ!!

-Έχουμε να περιμένουμε κάτι από εσένα σύντομα;

• Κάτι φτιάχνουμε και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα το μοιραστώ με τον κόσμο, λίγο υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρέπει…
Έχουμε πει με αρκετούς γνωστούς τραγουδιστές μας να φτιάξουμε κάτι και να πούμε μερικά τραγούδια παρέα θα γίνει κι αυτό πιστεύω..

• Σου αρνήθηκε κάποιος τραγουδιστής αυτήν την πρόταση;

• Μέχρι τώρα με όσους μίλησα δόξα τω Θεώ δεν μου είπαν όχι κι αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά, γιατί μου δείχνουν ότι με σέβονται με τον τρόπο τους…

• Με τα μαθήματα λύρας πως πάμε;;

• Γιάννη μου τώρα αρχίζει και η σεζόν υπάρχουν οι εγγραφές υπάρχει συμμετοχή μεγάλη θα έλεγα και ευχαριστώ το κάθε σπίτι, που μου στέλνει το παιδί του, για να του μάθω ότι μπορώ.
Εύχομαι και ελπίζω να βοηθήσω τα νέα παιδιά να προχωρήσουν και να αγαπήσουν την παράδοση μας γιατί τα νέα παιδιά είναι το μέλλον μας.
Ευχαριστώ πολύ τους πολιτιστικούς συλλόγους που με καλούν να διδάξω στα παιδιά!!

• Εύκολη ή δύσκολη η μετάδοση της γνώσης στα νέα παιδιά;

• Γιάννη μου είναι δύσκολη, για να μεταδώσεις σήμερα θα πρέπει να σέβεσαι την μουσική, να έχεις μάθει να έχεις διαβάσει ιστορία να τους μάθεις και να τους πεις για τον κάθε παλιό, ποιος ήταν, τι έκανε, να τους μάθεις για τον κάθε χορό, τι είναι, τι πρεσβεύει, από που βγήκε, δεν πάμε για μάθημα να τους μάθουμε μια κοντιλιά για μαντινάδες και να φύγουμε…

• Γιώργη μου χίλια ευχαριστώ για την παρέα εύχομαι να είσαι καλά και καλή δύναμη σε ό,τι κάνεις!!!

• Γιάννη μου εγώ σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς για το κάλεσμα σου καλή συνέχεια και σε εσένα στο έργο σου!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.