ΓΣΕΕ:Πως αμείβεται η Ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Ημερομηνία:

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος).
Η Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Σημειώνεται ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας
Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Η ΕΕ θωρακίζει τους αγρότες

Υποχρεωτικά τα γραπτά συμβόλαια με τους αγοραστές – Αλλάζουν...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Η ΕΕ θωρακίζει τους αγρότες

Υποχρεωτικά τα γραπτά συμβόλαια με τους αγοραστές – Αλλάζουν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Ελλάδα στις φλόγες: 33 συλλήψεις για εμπρησμό τις τελευταίες πέντε ημέρες

Οι 30 υποθέσεις αφορά σε αμέλεια και τρεις σε...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον χρόνο

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Τραγική ειρωνεία στα Βίλια: Εθελοντής έσωζε σπίτια ενώ το δικό του γινόταν στάχτη [βίντεο]

Συγκλονίζει το δράμα εθελοντή δασοπυροσβέστη στα Βίλια, ο οποίος...