Hράκλειο : Ψήφισμα Συγκλήτου και Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών/τριών βάσει του νόμου 4957/2022

Ημερομηνία:

Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στις συνεδριάσεις με αρ. πράξης 135/10.04.2025 και 85/10.04.2025 αντίστοιχα, αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του νόμου 4957/2022 θα οδηγήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 στη διαγραφή περίπου του 50% των εγγεγραμμένων φοιτητριών και φοιτητών στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) δηλώνουν την αντίθεσή τους στην οριζόντια εφαρμογή των μέτρων αυτών δίχως να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται πολύ κοντά στην κτήση του πτυχίου τους.

Στο ΕΛΜΕΠΑ, ειδικότερα, περίπου 2.400 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν κατοχυρώσει περισσότερες από 180 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και απέχουν, τυπικά, λιγότερο από έναν χρόνο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επίσης, συμμετέχουν ενεργά στις εξετάσεις των τελευταίων ετών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο τους.

Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου ζητούν την επανεξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, ώστε να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους πραγματικά ανενεργούς φοιτητές/τριες που έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους και σε εκείνους/ες που αγωνίζονται να τις ολοκληρώσουν. Προτείνουμε, ενδεικτικά, να συνυπολογιστούν κριτήρια όπως ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απομένουν για τη λήψη του πτυχίου, οι δηλώσεις μαθημάτων τα τελευταία έτη και η συμμετοχή στις εξετάσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμώμενη στον 4ο...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Σήμαντρα του Δήμου Νέας Προποντίδας...

Φοιτητική κατοικία: Ενοίκια «φωτιά» στην Κρήτη –...

Μέχρι και 800 ευρώ για ένα δυαράκι ζητούν οι...

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμώμενη στον 4ο...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Σήμαντρα του Δήμου Νέας Προποντίδας...

Φοιτητική κατοικία: Ενοίκια «φωτιά» στην Κρήτη –...

Μέχρι και 800 ευρώ για ένα δυαράκι ζητούν οι...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εορτολόγιο 11 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, η...

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμώμενη στον 4ο Διαγωνισμό Χειροποίητης Πίτας στα Σήμαντρα Χαλκιδικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Σήμαντρα του Δήμου Νέας Προποντίδας...

Χανιά:16ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania”

20.07 – 02.08.2026 Το Dance Days Chania, για 16η συνεχόμενη...